U Beogradu pridošlice povećale natalitet: Umesto u gradu roditelja, deca se rađaju u prestonici

Tokom prethodnih godina najveći broj stanovnika iselio se iz Kragujevca, Čačka, Subotice, Leskovca, Kraljeva i Kruševca

  • 16

U Beograd se protekle godine doselilo 15.787 stanovnika iz drugih gradova i mesta u Srbiji, a zahvaljujući njihovom dolasku prestonica beleži blagi rast broja novorođenih beba, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku, piše "Politika".

Beogradska opština Zvezdara nalazi se među svega pet opština u zemlji koje imaju pozitivan prorodni proraštaj, a u nju su se tokom protekle godine doselile 2.372 osobe iz unutrašnjosti.

Osim na Zvezdaru, najveći broj stanovnika u protekloj godini doselio se na Palilulu (2.237), Voždovac (2.130), Novi Beograd (1.753) i u Zemun (1.564).

Bebe Blizanci "Dođoši" podmladili stanovništvo u Beogradu Foto: Profimedia

Zvanične brojke svedoče o tome da su se tokom prošle godine 122.193 osobe preselile iz jednog u drugo naselje na teritoriji Srbije, prenosi “Politika”.

Prosečna starost internih migranata je 34 godine, što govori o tome da je najveći broj njih krenuo “trbuhom za kruhom”, najčešće na sever Srbije.

Demografi ističu da je broj internih migranata smanjen za čak 5.000 u odnosu na 2016. godinu, a taj podatak tumači se činjenicim da su te osobe emigrirale iz Srbije.

- Beograd i dalje privlači najveći broj osoba iz cele Srbije, ali brojke govore o tome da i sami Beograđani često menjaju mesto prebivališta - kaže Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju u Republičkom zavodu za statistiku.

Deca se igraju u parku, dečiji park U Beograd se protekle godine doselilo 15.787 stanovnika iz drugih mesta u Srbiji Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njenim rečima, čak 31.822 osobe preselile su se prošle godine iz jedne beogradske opštine u drugu, a 3.373 osobe promenile su mesto prebivališta unutar iste opštine.

- Tokom prethodnih godina najveći broj stanovnika iselio se iz Kragujevca, Čačka, Subotice, Leskovca, Kraljeva i Kruševca - navela je Bjelobrk.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofija

    6. jul 2019 | 10:00

    Nemam ništa protiv Beograda, naprotiv. Došla, završila fakultet i vratila se u svoj grad. Imala sam sve uslove da ostanem tamo ali verujte nije mi padalo na pamet. Nikada neću moći da razumem one koji napuštaju sve da bi živeli u Beogradu kao podstanari, jedva spajali kraj sa krajem ali bitno je da kažu da žive u Beogradu. To je valjda smisao zivota. Tuga jer je nažalost mnogo takvih. Čast izuzecima.

  • sneza

    6. jul 2019 | 10:38

    Ljudi nemaju finansijska sredstva. Rodila sam blizance i mesecni troslovi na njihove pelene,hranu,kozmetiku i garderobu mesecno ne izadju ispod 90.000. Da naglasim-pristojnim uslovima (tu ne ulazi majcica od 3.000) Kazite mi,drzavni prestavnici,kako ocekujete da se deca radjaju i gaje sa platom od 25.000? Mnogi mladi se ne usudjuju.

  • Kiza

    6. jul 2019 | 10:06

    Svaka cast za decu ali nemojte svi da pljujete po nasem prelepom Beogradu a svi trcite u Beograd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA