≫ 

Beogradske elektrane otkrile nelegalne kablovske mreže, Vesić najavio krivične prijave za odgovorne

Vesić je rekao da tako postavljani kablovi postoje i u gradskoj vodovodnoj mreži kao i na mreži javnog osvetljenja

  • 4
Goran Vesić

Foto: Telegraf

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta izjavio je da su službe tog preduzeća otkrile 59 kilometara nelegalno postavljenih optičkih kablova kablovske TV kompanije SBB u podzemnoj mreži ovog preduzeća.

- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da je u našoj mreži pronađeno 39 kilometara nelegalno postavljenih kablova kompanije SBB u našoj podzemnoj mreži. U međuvremenu naše službe su otkrile još oko 20 kilometara nelegalno postavljenih kablova, tako da to znači da sada imamo utvrđeno 59 kilometara nelegalne mreže ovog kablovskog operatera - rekao je Basta.

On je dodao i da "službe Toplana nastavljaju s pregledom mreže i utvrđivanjem stanja".

- Šteta koja je naneta našem preduzeću, jer SBB ništa ne plaća, prema cenama na tržištu iznosi između 3,5 i pet miliona evra. Zato je naše preduzeće ovlastilo svoje pravne zastupnike da podnesu tužbu za naknadu štete protiv kompanije SBB kao i krivične prijave zbog neovlašćenog korišćenja naše mreže koja pripada gradu Beogradu, odnosno vlasništvo je svih građana - rekao je Basta.

On je dodao da će odgovarati i "ona lica iz Elektrana koja su u prošlosti dopustila ovaj kriminal".

Goran Vesić, skupština grada

Goran Vesić - Foto: Telegraf/Skupština grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je i da će grad Beograd tužbama od kompanije SBB tražiti odštetu zbog korišćenja mreže kablova nelegalno postavljenih po mrežama gradskih preduzeća. On je za TV Pink rekao da je u Beogradskim elektranama otkribeno 60 kilometara nezakonito postavljenih kablova za koje SBB nikada nije platio nikakve dažbine Beogradu i najavio krivične prijave protiv odgovornih.

Vesić je rekao da tako postavljani kablovi postoje i u gradskoj vodovodnoj mreži kao i na mreži javnog osvetljenja, a da su razvlačeni i između zgrada gde mogu da ugroze i bezbednost građana.

On je izneo procenu da SBB na ime desetogodišnjeg korišćenja nelegalne mreže Beogradu duguje između tri i pet miliona evra, što je novac koji bi iz budžeta grada mogao da se iskoristi za izgradnju obdaništa.

Vesić je ocenio da su nezakonitim razvlačenjem kablova za SBB i njihovom korišćenjem, partneri, vlasnik Dragan Šolak i bivši gradonačelnik Dragan Ðilas, pokrali građane Beograda.

Kako je rekao, krađa se događala i kada su pojačivači na mrežama bili priključivani na zajedničku struju u zgradama, odnosno na stubovima javne rasvete.

Vesić je najavio da će se pismima obratiti i inostranim suvlasnicima SBB-a i pitati ih da li je u njihovim zemljama normalno da kompanije čiji su suvlasnici kradu električnu energiju.

Zamenik gradonačelnika je ocenio da je plan bio da se preko nezakonitog razvoja mreže SBB-a i svođenja Telekoma na 400.000 korisnika, a zatim preuzimanja kompanije koja drži oglašivače i osnivanjem medija - omogući Ðilasu dolazak na vlast preko medija, jer on, kako je rekao, "ne razume da se na vlast dolazi glasovima i izborima".

Vesić je ocenio da je to razlog zašto njega i grad Beograd napada televizija N1, a direktora te televizije Jugoslava Ćosića nazvao je propagandistom.

On je izrazio žaljenje zašto se temom nezakonitog razvoja mreže SBB na štetu Beograđana ne bavi niko od istraživačkih novinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    6. jul 2019 | 14:10

    Pa šta ako su postavili kablove?

  • Bosko

    6. jul 2019 | 14:31

    Cela srbija je prepuna paucine od kablova i popreko i uzduz putevi su pokriveni kablovima pogotovo svilajnac lukovica i put svilajnac pozarevac tamo tek da vidite kao da su postavili harp.🙈🙈🙈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA