Zadužbina Mome Kapora dobija prostor u Karađorđevom parku

Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat veličine između 130 i 150 kvadratnih metara

  • 1

Zadužbina sa imenom pisca i slikara Momčila Mome Kapora, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana kako bi se sačuvala uspomena na njega, trebalo bi da dobije prostor za svoj rad u Karađorđevom parku na Vračaru, u blizini mesta gde je bračni par Kapor stanovao.

Prema pisanju Večernjih novosti, tu bi bio premešten kompletan ambijent u kom je Kapor živeo i radio - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta, a ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti.

Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat u blizini nekadašnjeg bazena, veličine između 130 i 150 kvadratnih metara, kome je neophodna adaptacija.

U planu je da bude otvoren do marta 2020. godine, kada će biti obeleženo 10 godina od Kaporove smrti.

Goran Vesić, skupština grada

Goran Vesić - Foto: Telegraf/Skupština grada

Kako je za list rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ideja da se u Beogradu osnuje legat Mome Kapora postoji nekoliko godina, ali do sada nije realizovana jer nije bilo adekvatnog prostora.

Kako kaže, on je nedavno predložio Ljiljani Kapor da iskoristi postojeći objekat u Karađorđevom parku ispred koga se nalazi bazen koji je već duže vremena van funkcije.

- Ovaj objekat pripada ''Zelenilu'', tako da ćemo naći drugi prostor za smeštaj radnika i opreme ''Zelenila''. Objekat će biti rekonstruisan, bazen obnovljen a potom će se tu nalaziti legat Mome Kapora. Srećan sam zato što će Vračar i Beograd posle ulice i skvera Mome Kapora dobiti i njegov legat. Moma je zaslužio da ga Beograd nikada ne zaboravi - rekao je Vesić.

Ljiljana Kapor, izložba Mome Kapora

Ljiljana Kapor - Foto: Marko Todorović

Zadužbinu će voditi Ljiljana Kapor, koja kaže da će posle nje sve što ona poseduje pripasti gradu, uključujući i autorska prava.

- U tom budućem ambijentu Zadužbine moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem, jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim - rekla je Ljiljana Kapor.

Prema njenim rečima, u budućem prostoru Zadužbine odvijaće se i druge aktivnosti, odnosno zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vračara, u kome bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti i slično.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    6. jul 2019 | 16:23

    Веома добра идеја,треба је извршити.Могли сте то и у Скадарлији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA