≫ 

Srbin koji se našao u timu "Apolo 11": Za 5 do 7 godina čovek će ponovo sleteti na Mesec (VIDEO)

"Da li smo zaista sleteli na Mesec?! Da, jesmo"

  • 20

Dejvid Vujić, poslednji preživeli član "Srpske Apolo sedmorke", grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na američkom svemirskom programu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, stigao je u Srbiju kako bi održao prezentaciju povodom obeležavanja 50. godišnjice sletanja "Apola 11" na Mesec.

Dejvid Vujic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje Telegrafa da li će i kada ponovo neko sleteti na Mesec, Vujić kaže da "postoji mogućnost da do toga dođe u narednih 5 do 7 godina".

- Administracija je već najavila da ćemo u narednih 5 do 7 godina pokrenuti SAD da obnovi NASA projekte, i da ćemo ponovo videti čoveka na Mesecu i to u narednih 5 do 7 godina. Posvetićemo se organizaciji i izgradnji svemirske stanice na Mesecu, koja će biti protivteža trenutnoj međunarodnoj svemirskoj stanici koja se nalazi u orbiti - rekao je Vujić za Telegraf.

Dejvid Vujic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje zašto jedan deo sveta ne veruje u verodostojnost misije "Apolo 11", Vujić ističe da obožava da razgovara sa skepticima na tu temu.

- Pa, uglavnom uživam da pričam sa ljudima koji su skeptični i ne poštuju to da je čovek zaista sleteo na Mesec. Ja im kažem da smo proveli mnogo vremena u Diznilendu kako bismo snimili film. Ali, to naravno nije slučaj. Američka vlada, NASA, izvođači, proizvođači, dobavljači i inženjeri potrošili su 25 milijardi dolara na taj projekat, a danas bi to bilo 120 milijardi dolara za Apolo program.

Dejvid Vujic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Spustili smo čoveka na Mesec. Uz poštovanje onih koji sumnjaju da li smo zaista sleteli na Mesec, uživam da pričam priče Edvina Baza Oldrina, koji je zaista šetao po Mesecu, a kome su postavljali ista ova pitanja. On je jednom prilikom udario čoveka u lice i rekao: Da, mi jesmo sleteli na Mesec - dodaje Vujić.

Podsetimo, Vujić je bio član Lansirnog tima svemirskog broda Apolo, koji je sa uspehom spustio čoveka na Mesec 20. jula 1969. Dejvid Vujić je lično bio odgovoran za koordinaciju upravljanja projektom između NASA i Rokvela, kao i za tehničko i upravljačko sadejstvo sa drugim firmama uključenim u misiju Apolo.

Vujić i njegov tim nadgledali su i podnosili izveštaje o statusu svih inženjerskih i upravljačkih aktivnosti vezanih za razvoj projekta, testiranje i procenu kvaliteta sistema i podsistema letelice Apolo.

Mešovita ekipa naučnika i inženjera NASA, "Severnoameričke avijacije" i astronauta je na osnovu statusnih izveštaja dobijenih od Vujićevog tima rešavala tekuće probleme što je omogućavalo da se NASA i njeni partneri uspešno drže predviđenih rokova za realizaciju programa Apolo u celini.

Šta je sve Vujić rekao o Mesecu, pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs/N.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hhhh

    19. jul 2019 | 18:37

    Prvi čovek na Mesecu bio je kamerman koji je snimio sletanje i poletanje svemirskog broda. Legenda kaže da i danas čeka da neko dodje po njega.

  • Nikola

    19. jul 2019 | 17:42

    Kakvo crno sletanje na mesec i gluposti, cista prevara i godinama nas lazu samo !! Jos i Srbi ucestvovali u tome, bez nas nista ne moze izgleda!!

  • lav

    19. jul 2019 | 17:57

    AKO IRAN UPOTREBI NUKLEARKU IDEMO SVI NA MEEEESEC

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA