Vučić i mađarski predsednik otkrili spomenik Sibinjanin Janku (FOTO)

Kako se navodi, Srbija i Mađarska će na tom mestu zajedno odati počast sećanju na one koji su živote dali za pobedu - navodi se u saopštenju kabineta

Aleksandar Vučić, Sibinjanin Janko, Janoš Ader
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednici Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Janoš Ader otkrili danas su u Zemunu otkrili spomenik Janošu Hunjadiju, u srpskom narodu poznatom kao Janko Sibinjanin, na Keju oslobođenja u Zemunu.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, kao i veliki broj građana.

Aleksandar Vučić, Sibinjanin Janko, Janoš Ader

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Janko Sibinjanin je ceo svoj život posvetio zemlji i odbrani zemlje od Turaka, njegov život je bio oružje i rat. Njegova najveća želja je bila da oslobodi srpski narod i protera Turke sa ovih prostora - poručio je Ader dodajući da je bio heroj.

Podsetio je da je taj heroj u borbama protiv Turaka u mladosti bio paž (mladi plemić koji ide ka tituli viteza) na dvoru despota Stefana Lazarevića, koji je posle imao vosjku u brojnim bitkama u Srbiji.

Aleksandar Vučić, Sibinjanin Janko, Janoš Ader

Janoš Ader - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je naveo Ader, Sibinjanin je gledao pustošenja, paljevine i opljačkana sela, oskrnavljene, plač i patnju i zato mu je životni cilj bio progon Turaka iz Evrope, oslobađanje Srbije i Balkana od Turaka.

Tri godine nakon što je Mehmed Drugi 1453. osvojio Carigrad, svi su znali da su Beograd i mađarska granica glavna odbrana od prodora Turaka u Evropu, dodao je Ader.

Svi su tada polagali nadu u jednog čoveka - Sibinjanina, koga poraz nije slomio i koga bol nije skrhao, nadu su u njega polagali i Mađari i Srbi, Italijani i Nemci i drugi.

Janoš Ader

Janoš Ader - Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ader je, takođe, rekao da je posle te čuvene bitne 1456. godine njegovo ime postalo širom Evrope simbol borbe protiv Turaka.

Te godine su, ističe Ader, Turci stigli do Beograda i Sibinjanin je svojom flotom došao do Zemuna da razbije galije turske flote.

U toj bici su učestovovali i Srbi i sa tom pomoći Sibinjanina je zaustavljeno veliko razaranje.

Sibinjanin je, dodaje Ader, sa 12.000 vojnika ulio nadu odbrani Beograda i cele Evrope od Turaka, i 22. jula nakon tri nedelje udruženim snagama pobedio do tada nadomoćnu tursku vojsku koja se povukla čak do Sofije.

- Širom Evrope su se oglasila crkvena zvona u znak pobede, a Turci 65 narednih godina nisu pokušali da napadnu beogradsku tvrđavu - rekao je Ader.

Ader kaže da je posle te bitke Sibinjanin oboleo od kuge i da su ga doveli u Zemun, gde se oprostio od života.

Ader je naglasio da se od tada u Evropi čuju zvona u podne svakog dana, ne samo zbog molitve, već i u znak sećanja na hrabrost i veru.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"MAĐARSKA I SRBIJA DANAS ŽIVE SAN JANKA SIBINJANINA"

Predsednik Vučić pozdravio je sve prisutne i poručio da mu je čast što je ovde i istakao da je važno da imamo ljude različitih naroda koji se poštuju i pomažu. On je rekao da Mađarska i Srbija danas žive san Janka Sibinjanina, a to je da imamo zajedničku politiku, da se borimo za zajedničke vrednosti i interese Srbije i Mađarske, srpskog i mađarskog naroda.

Ukazao je da je ponosan što smo od relativno loših odnosa Srba i Mađara došli do toga da su ti odnosi najbolji u istoriji, što se poštujemo i sarađujemo bolje nego ikada.

- Brinemo jedni o drugima, ne vidimo više probleme, već samo načine za dublju saradnju. Nije slučajno što je Mađarska nekada bila 12 trgovinski partner Srbije, a danas je peti - naveo je Vučić.

Vučić je primetio da verovatno ne postoji veća čast za Sibinjanin Janka od toga da danas toliki narodi tvrde da je bas njihov junak, a kao ono što je posebno dobro i važno naveo je da - oko toga nema nikakve svađe.

Aleksandar Vučić, Sibinjanin Janko, Janoš Ader

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Jednog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, koji je u Rumuniji rođen, a podignut u Srbiji, danas svi doživljavaju kao svog - rekao je Vučić i nazvao Hunjadija najvećim srednjovekovnim ratnikom sa ovih prostora.

Svako ime kojim ga nazivaju narodi sa ovih prostora je tačno, jer je Hunjadi sebe dao ovim prostorima, hrišćanskoj Evropi, svim narodima i zajedničkoj istoriji,

- Sa ogromnim žarom i verom se borio za Balkan, Evropu i slobodu svih nas - rekao je Vučić.

Podsetio je da su Hunjadi i njegovi borci za Beograd zaustavili i naterali u beg Mehmeda II, koji je osvojio Konstantinopolj, a jedna stvar je od tada do danas ostala nepromenjena - svakog podneva po naredbi pape Kalista zvone zvona u Hunjadijevu čast.

Vučić je napomenuo da su upravo potomci Janoša Hunjadija utemeljili Mađarsku državu.

Aleksandar Vučić, Sibinjanin Janko, Janoš Ader

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je zahvalio mađarskom predsedniku i premijeru, Janošu Aderu i Viktoru Orbanu, na svemu što su, kaže, uradili za unapređenje odnosa dve zemlje, kao i Ištvanu Pastoru, predsedniku vojvođanske skupštine, na uloženoj energiji za razvoj srpsko mađarskih odnosa.

Pošto je vetar otkrio spomenik, pre dvojice predsednika, Vučić je primetio da život ponekad odredi neke stvari, pa izgleda kao da su postrojeni gardisti, vojnici, imali čast da otkriju spomenik.

- Spomenik će biti dokaz večnog prijateljstva Srbije i Mađarske i naših naroda, nikada nikome ne smemo da dozvolimo da to prijateljstvo sruši - zaključio je Vučić.

KO JE BIO VOJSKOVOĐA JANOŠ HUNJADI ODNOSNO SIBINJANIN JANKO 

Vojskovođa Janoš Hunjadi (1387-1456), u Srbiji poznatiji kao Sibinjanin Janko, dobio je spomenik u Zemunu na dan obeležavanja godišnjice bitke za Nandorfehervar, što je mađarski naziv za Beograd, protiv Otomanskog carstva 1456. godine.

Autor spomenika je umetnik iz Budimpešte Ištvan Madaraši, koji je novinarima rekao da je tim delom "ostvaren san" da se konačno obeleži bitka koja je bila značajna za celu Evropu, jer je zaustavila prodor Turske u Evropu.

Statua Sibinjanina visoka je 2,3 metra, a izlivena je od bakra.

- Među srednjovekovnim dokumentima pronašao sam crtež Hunjadija, a taj portret poslužio mi je kao osnova u kreiranju ovog spomenika - naveo je Madaraši.

Na današnji dan pre 562 godine vojska predvođena Hunjadijem pobedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat kule.

Aleksandar Vučić i Janoš Ader, Sibinjanin Janko spomenik

janoš Ader i Aleksandar Vučić, otkrivanje spomenika Sibinjanin Janku - Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tri nedelje posle pobede nad Turcima, u okolini Beograda, u kampu njegove vojske zavladala je epidemija kuge od koje je i sam oboleo a kasnije i umro.

Vojničku karijeru započeo je u vojsci despota Stefana Lazarevića ističući se kao najbolji vojnik, a ubrzo je prešao u službu kod ugarskog kralja Žigmunda.

Nemacki kralj Albert II je 1438.godine Hunjadiju dodelio titulu bana od Severina, a kasnije je od mađarskog kralja Vladislava III dobio upravu nad Beogradom (titula kepetan Beograda) i Transilvanijom (titula guverner Erdelja).

Učestvovao je u borbama za oslobođenje Smedereva 1441. godine, a sledeće godine je isterao Turke van granica poverenih mu teritorija i povratio vlast Mađarske nad Vlaškom.

U pohodu na Balkanu u borbi protiv Turaka osvojio je Niš i Sofiju, porazio trojicu turskih paša i sultana Murata II.

Hunjadi je kao Sibinjanin Janko, čije ime nose dve ulice u Beogradu, opisan u mnogim srpskim epskim pesmama kao jedan od najvećih srpskih junaka, a kao narodnog heroja slave ga i Mađari i Rumuni.

Skupština grada Beograda usvojila je 20. aprila 2017. godine odluku o podizanju spomenika, a na inicijativu Ambasade Mađarske, kako bi se kod građana širila svest i istorijskoj povezanosti dva naroda.

Aleksandar Vucic, Jankos Ader

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

POLAGANJE VENACA NA SPOMEN OBELEŽNJE U ZNAK SEĆANJA NA TURSKU OPSADU BEOGRADA 1456.

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, položili su danas na Kalemegdanu vence na spomen obeležje u znak sećanja na tursku opsadu Beograda 1456. godine, na mestu gde su 22. jula 1456. godine branioci Beograda, na čelu sa Sibinjanin Jankom, izvojevali veliku pobedu nad Turcima.

Na vencu koji je položio predsednik Vučić piše: "Hrabrom braniocu Beograda i Evrope, predsednik Republike Srbije", dok na vencu koji je položio mađarski predsednik piše: "Predsednik Republike Mađarske Janoš Ader".

Vučić i Ader su vence položili uz deo kompozicije "Počivaj u miru", koji je izveo trubač reprezentativnog orkestra Garde VS, major Ljubiša Stojičić.

Dvojicu predsednika su na Kalemegdanu dočekali brojni građani, koji su ih pozdravili aplauzom.

Nakon polaganja venaca, predsednici su prosetali Kalemegdanom i Vučić je svom mađarskom kolegi pokazao panoramu Beograda, te ukazao na važnu geostratešku poziciju glavnog grada Srbije kroz istoriju.

Aleksandar Vucic, Jankos Ader

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Takođe, preneo mu je da se radi na rekonstrukciji Kalemegdana, te da smo od Mađara naučili da birnemo o našoj istoriji.

Predsednik Srbije je mađarskom kolegi pokazao i Kulu Nebojša, kao i teniski centar Novak, najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića, te izrazio nadu da će tu biti napravljena teniska akademija koja će biti poznata širom sveta.

Tokom šetnje, Vučić se interesovao i kada će biti završen krov Sahat kapije, na šta mu je direktor Beogradske tvrđave Petar Andrijašević odgovorio da u naredne dve do tri nedelje očekuje građevinsku dozvolu, nakon čega će biti raspisana javna nabavka, kako bi radovi počeli već u septembru.

Predsedniku Mađarske pokazali su i Teniski centar Novak, našeg proslavljenog tenisera Novaka Ðokovića.

Spomen obeležje na koje su položili vence nalazi se, inače, u blizini nekadašnjeg ulaza u zamak despota Stefana Lazarevića, a podseća na najveću i najslavniju bitku u istoriji Beograda, kada je naš glavni grad nazvan "bedemom hrišćanstva".

Baš na tom mestu, u noći između 21. i 22. jula 1456. godine, odigrala se odlučujuća bitka između Turaka i branilaca Beograda.

Dolaskom na presto sultana Mehmeda Drugog otpočeo je novi talas osvajanja balkanskih zemalja 1456. godine i započela nova opasa Beograda tokom koje su stradale i Mitropolitova rezidenicija, kao i jedan deo Crkve uspenja Bogorodice.

Opsada Beograda 1456. godine trajala je 18 dana, između 4. i 22. jula. Na čelu odbrane Beograda stao je mađarski plemić Janoš Hunjadi poznatiji kao Sibinjanin Janko.

Broj branilaca bio je višestruku manji od broja napadača i procenjuje se na oko 11.000. O žestini borbe za odbranu Beograda svedoči i legenda koja govori da je posle ove bitke među brojnim žrtvama pronađen i vrabac proboden sa čak tri strele.

Vest o prvoj velikoj pobedi hrišćanskog oružja nakon pada Carigrada brzo se proširlia i stigla čak do Etiopije. Beograd je proglašen bedemom hrišćanstva, a papa Kalist Treći je izjavo da je to najsrećniji događaj u njegovom životu, dok je 6. avgust, dan kada je dobio vest o toj pobedi. proglasio Danom beogradske pobede, koja je trebalo da se slavi u celom hrišćanskom svetu.

Naredio je i da svakog dana u podne, na svim crkvenim zvonima, zvona zvone u podne, a to je običaj koji se poštuje i danas.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Janoš Ader, predsednik Mađarske, Predsednik Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (38)
Poređaj komentare:
 • Д
  Дејан Младеновић

  Ако су нам мађари пријатељи шта их то спречава да повуку признање космета?

 • Ž
  Željko85

  Sibinjanin zaslužuje spomenik i zaslužuje na ovakav način da ga slavimo, uz saradnju dve komšijske zemlje.

 • M
  Mihajlo

  I za Kosovo što su priznali da im se zahvalimo? Šta kažu Botovi na to ?

Beograđanka kupila povrće da napravi bebi kašicu, a u kesi trulež. Mogla je samo da ga baci u đubre

Rekonstruisane prostorije Istorijskog arhiva, Vesić poručio: Ovo je važan dan za kulturu Beograda

Stanovnici beogradske ulice danima muku mučili sa poplavama: Voda zamalo da uđe u podrume (FOTO)

Beograd ponovo proglašen najboljim za noćni provod na svetu: Žurke do zore non-stop, a ovo su cene

Top 3 letnja osveženja: Kako da se rashladite kada živa ode iznad 35 stepeni

Završeno postavljanje tramvajskih šina u Karađorđevoj, saobraćaj kreće 1. septembra

Dva udesa u Beogradu: Povređene dve osobe i prevezene u Urgentni centar

Lažna uzbuna kod Narodne Skupštine zbog sumnjivog ranca na stepeništu: Otkriveno šta je bilo unutra

Bajkoviti vikend posvećen dečijoj radosti

Bugarke opljačkale Beograđanku sa bebom, pa su uhvaćene. Jedna je pristala da pomogne, ali kasno

Saobraćajka i kolaps na Obrenovačkom putu: Motociklista leži na zemlji pored kolovoza (VIDEO)

"BelgradePride" će se održati 15. septembra, a poznat je i moto ovogodišnje "Povorke ponosa"

Uhapšene Bugarke koje su opljačkale majku s detetom u Knezu: Vrebale oko kolica i maznule novčanik

4 saobraćajke za pola sata u Beogradu: U nizu nesreća šestoro ljudi povređeno

Još 15 dana za prijavu za subvencionisani program krečenja ulaza i hodnika stambenih zajednica

Vučić: Pridike drže oni u čije vreme BU nije ni bio na Šangajskoj listi

Ovo su žene koje su opljačkale mamu i dete u Knez Mihailovoj: Ako ih prepoznajete, javite policiji

Dve žene opljačkale mamu sa detetom u Knez Mihailovoj: Obletale oko kolica i uzele novčanik (VIDEO)

JKP "Beogradske elektrane" obradovale decu svojih zaposlenih: Za đake rančevi, pribor, vaučeri

Na novom auto-putu zablistao grb Republike Srbije od cveća (FOTO)

Vesić: Ðilas je podržao projekat pasarele na Kalemegdanu

Fasada sa zgrade na Zelenom vencu pala na devojku

Grad Beograd će u ponedeljak raspisati međunarodni tender za sistem javnih bicikala

Zbog uspeha dvojice kolega napravila se bolja slika od realne: Državni sekretar o padu Univerziteta

Niko nije tražio dozvolu, a ne bismo je ni dali: Nadležni za Telegraf o održavanju rejva na Avali

Nova škola u naselju Leštane biće najmodernije opremljena škola u Beogradu (FOTO)

Ovako će izgledati nova zgrada Kliničkog centra Srbije: Rok planiran za 6. avgust 2021. godine

Prijava protiv lica zbog nelegalne deponije na Čukarici

Raskrsnica Starine Novaka i Kraljice Marije puštena u saobraćaj

Beogradom se pronela vest da odlazi 350 vozača autobusa i da sledi haos, a kakvo je stanje u GSP-u

Ada dobila svetsku atrakciju - ljuljašku sa vodopadom

Bir fest sinoć u našem gradu! Ponosan: Vesić podelio fotografije sa otvaranja festivala

Do Terazija od danas ne ide autobus 29, već 21: Nova organizacija prevoza u gradu

Grob neznanom junaku na Avali umalo da postane "poprište" rejv žurke

Kamenovan međunarodni voz u Beogradu

Pad beogradskog Univerziteta na Šangajskoj listi bio je očekivan, bivši rektor objašnjava i zašto

Povećan broj kamiona na deponiji u Vinči posle zatvaranja divljih deponija

Redovne mere nege na stablima u Čuburskom parku

Vrtoglavi pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi za 2019. godinu za više od 100 mesta

Nova beba zverka rođena je u Beogradu: Ovo su njeni prvi koraci, a tek da vidite roditelje (VIDEO)

Sudar tramvaja i automobila na Bulevaru Vojvode Mišića: Troje povređeno

Hitni radovi na Novom Beogradu: Do podneva bez tramvaja preko Mosta na Adi

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima