Posle 3 pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države, jedan će plaćati grad: Pravo imaju žene do 45

Svaki šesti par ima problem sa plodnošću

  • 3

U nedelji za nama Skupština Grada Beograda usvojila je odluku o finansiranju četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da država već finansira tri pokušaja, a da finansiranjem četvrtog pokušaja Beograd daje svoj doprinos rešavanju tog problema. Pravo da se prijave, sada imaju i žene do 45 godina.

Zoran Radojičić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da država već finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a da Beograd, kao najveća lokalna samouprava daje i svoj doprinos rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

- U skladu sa populacionom politikom dajemo svoj doprinos da nas u budućnosti ima više. Bez obzira na sve investicije, na sve što radimo za Srbiju, ako nas ne bude bilo, ako ne budemo imali potomstvo, nećemo imati budućnost - naveo je Radojičić.

Granica je, kaže Radojičić, pomerena. Sada pravo da se prijave imaju žene do 45 godine.

- Uslov je da su imale 3 neuspešna pokušaja i da nemaju dece. Procena je da oko 500 žena zadovoljava ove kriterijume - naveo je Radojičić.

Zoran Radojičić

Telegraf.rs

Reč je, navodi o dugogročnoj strategiji koja je u skladu sa politikom predsednika Aleksandra Vučića i države - da se vodi računa o populacionoj politici.

- Ove godine budžet za to je 30 miliona. Procena je da oko 100 parova može da učestvuje ovaj put i da vantelesnom oplodnjom dobije svoje potomstvo - istakao je Radojičić.

Grad Beograd će, kaže Radojičić, od septembra ili oktobra omogućiti i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a, kaže za RTS da je u toj klinici bilo blizu 400 postupaka vantelesne oplodnje i da je rođeno 137 beba.

- Tokom prethodne 2-3 godine dobili smo dosta najsavremenije opreme. Naše odeljenje na klinici može da se svrsta rame uz rame sa svetskim centrima. Zbog toga i postupci koje sprovodimo imaju visok procenat uspeha. Rezultat je 35-40 posto - naveo je Stefanović.

Stefanović ističe da parovi ne bi trebalo da gube vreme.

- Svedoci smo da sve više parova ima ovaj problem. Ukoliko posle godinu dana pokušaja ne dođe do trudnoće, savetujemo da se obrate našem timu - rekao je Stefanović.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa2701

    29. jul 2019 | 13:33

    Ja imam 44 a verenica 42,dosad nismo pokušavali vantelesnu jer smo u vezi godinu dana, a nismo mogli ni normalnim putem jer je imala operaciju ciste na jajniku..... Jer i mi imamo prava na vantelesnu pošto je ona pre desetak dana napunila 42

  • Predator

    29. jul 2019 | 14:35

    Nekad žena kaže kako ne može da ima decu a uzrok tome ako nije bolest onda je transeskualnost. Čuo sam da je neki bogataš tsko imo zenu i nije mogla da mu rodi to je bilo u americi i ispostavi se da je bila muško!!! Pazite se ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA