≫ 

Mozaik na podu Crkve Svetog Marka ostavlja bez daha: Da li je ovo najlepša kompozicija na svetu?

- Fantastično je! Pogledaj svaki detalj ovog mozaika - komentarisali su muškarac i žena na engleskom

  • 24
Crkva Svetog Marka, mozaik Foto: Snežana Čenad

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, koja je podignuta još 1931. godine, po uzoru na Gračanicu, u ponedeljak počinje postavljanje mozaika "Pričešće svetih apostola".

"Telegraf" je otišao u crkvu i zatekao posetioce, mahom strance, koji su sa oduševljenjem gledali dva mozaika koja već nekoliko dana krase pod ove bogomolje.

- Fantastično je! Pogledaj svaki detalj ovog mozaika - komentarisali su muškarac i žena na engleskom.

Za sada, dva mozaika, od kojih je jedan "Nedremanoje oko", nalazi se iznad groba patrijarha Germana, a drugi "Krunisanje cara Dušana". Prvi predstavlja Hrista koji nikada ne spava, a drugi je iznad sarkofaga s posmrtnim ostacima cara Dušana.

Crkva Svetog Marka, mozaik Foto: Snežana Čenad

"PRIČEŠĆE SVETIH APOSTOLA" NAJVEĆA I NAJLEPŠA KOMPOZICIJA NA SVETU

Mozaik "Pričešće svetih apostola", koji se sastoji od 5.500 kamenčića, rad je profesora Đura Radlovića, a do kraja godine bi mogao da bude prenet na zid, kazao je za Tanjug starešina crkve Trajan Kojić.

Plan je da cela oltarska apsida crkve, svih 300 kvadrata, bude u mozaiku koji je najlepša i najtrajnija tehnika.

- Nema veće kompozicije na svetu, a mnogi poznavaoci dodaju da nema ni lepše - kaže starešina tog tašmajdanskog hrama i podseća da će apsida biti kompletna kada bude urađena i kompozicija "Liturgičari".

Crkva Svetog Marka, mozaik Foto: Snežana Čenad

NAJVEĆI U SRBIJI POSLE HRAMA SVETOG SAVE I OPLENCA

Kada sve bude završeno, celokupni mozaik - na 500 kvadrata, imaće 1,5 miliona ugrađenih kockica, rekao je otac Trajan i najavio da će uskoro početi i oslikavanje crkve.

- Biće to najveći rad u mozaiku u Srbiji ako se ne računaju Oplenac i Hram Svetog Save - dodao je starešina crkve.

Uskoro počinje i oslikavanje preostalih zidova.

Crkva Svetog Marka, mozaik Foto: Snežana Čenad

Poslednjih desetak godina urađeno je mnogo toga, obnovljen je krov, skinut je stari malter, urađeno je osvetljenje i ozvučenje, kao i ikonostas.

U crkvi su rekli da je veliko interesovanje turista za crkvu, kako građana Srbije, regiona, ali i celog sveta.

- Crkva je bila mračna i neosvetljena, prilike su bile takve da nam niko nije dolazio. Danas je prepuna od jutra do sutra, ljudi dolaze sa svih strana sveta, naročito Japanaci i Kinezi, tu su i brojne ekskurzije, poklonička putovanja, decu dovode veroučitelji, mnogi od njih žele da ugrade jedan kamenčić u mozaik i sve je to divno gledati - rekao je otac Trajan za Tanjug.

VIDEO: Dizanje kupole na Hram Svetog Save

(S. Č)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    5. avgust 2019 | 22:26

    Диван мозаик нема шта. Само....који је "геније" смислио да се ликови Господа и светитеља ставе на под и то у централни део наоса. Да се по њима што више и што "боље" гази. Зар је могуће да се водило рачуна само о естетици, али не и о етици?

  • DARKO 100%

    5. avgust 2019 | 22:19

    Mi onako imamo gadnu narav da gazimo sve i zivo i mrtvo ,pa ni svetci nam nisu sveti kad mozemo da brisemo pod sa njima,ponekad idemo toliko daleko gde ce se na kraju dovesti i vera u pitanje i opstanak svetih mesta na takav nacin

  • Zoran

    6. avgust 2019 | 06:45

    E pusti Srbi sve znaju. Uvek imamo komentar pa bio on potreban ili ne. I stranci se dive a mi posto sve znamo nasli smo mu manu. Ovo je da covek ne poveruje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA