≫ 

Pričalo se da će spomenik Stefanu Nemanji biti visok 15 metara, pa 28: Ovo je zvanična informacija

Ovaj spomenik će od proleća krasiti Savski trg

  • 5

Spomenik Stefanu Nemanji, koji bi od od proleća naredne godine trebalo da krasi rekonstruisani Savski trg, biće, prema najavama generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, visok 23,5 metara.

Podsetimo, prethodnih godina bilo je dosta nagađanja i dilema oko visine ovog spomenika pošto se prvo spominjala visina od 15, a onda od čak 28 metara, da bi sada stigla zvanična potvrda i to direktno iz ateljea ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, gde je uveliko u toku izrada monumentalnog spomen obeležja.

Kako bismo dočarali visinu spomenika Stefana Nemanje, možda je najbolje uporediti ga sa simbolom Beograda, "Pobednikom" na Kalemegdanu. Naime, bronzana figura je visoka samo 4,25 мetra, a kompletan "Pobednik" od zemlje pa do vrha "samo" 17,25 metara.

Spomenik Stefanu Nemanji Telegraf.rs

Na drugoj strani, spomenik Knezu Mihailu na Trgu republike, sa sve postamentom i figurom dostigao je samo 11 metara visine, duplo manje od budućeg spomen obeležja Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ispred zgrade bivše Glavne železničke stanice.

Za sada niko sa sigurnošću ne može da kaže na kojem će se tačno mestu naći spomenik. Naime, prema prvobitnim rešenjima on je trebalo da bude u središnjici trga, sa direktnim pogledom na Nemanjinu ulicu i Trg Slaviju. Međutim, poslednja arhitektonska rešenja usvojena od strane Grada Beograda, spomenik su pomerili u stranu i približili ga dodatno zgradi bivše Glavne železničke stanice.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    6. avgust 2019 | 16:48

    Definitivno mi Srbi smo totalno izgubljen narod u vremenu i prostoru. Podizemo spimenik brato ubici, izopstava iz prava prvensstva nasledja starijeg nad mladjim u korist mladjeg, pokupio svo blago i pobegao u manastir Hilendar da sa najmladjim sinom podize zidine necega sto je daleko od Srba, a samim tim daleko i od Srpskog srca ! I naposletku iz katolicanstva prelazi u pravoslavlje zarad teritorije i Manojlovog plana za prosirenje pravoslavne vere a isti taj je docekao da ga ker kojeg je hranio ujede za ruku. Naprednjaci samo napred kao rak jedan u napred a dva u nazad. Stefane Lazarevicu cedo Srpskog roda i poroda, sine svevisnjeg i bozijeg Lazara , Zmaju Ognjeni vecno ces da zivis u srcima hrabrih i nepokolebljivih srpskih junaka i njihovih potomaka i kao svetionik ces da nam svojim svetlom pokazati put spasenja od onih koji svoju silu i moc stvorise mracnim silama ogrezli u izdaji i pohlepi! Mihailo Obrenovicu sine Velikog Milosa pokloni se senima velikog Stefana Lazarevica i ujedinjeni u ovoj nevolji i kataklizmi Srpskog naroda izbavite ga od zla iz sopstvenih redova! Amin boze!!!!

  • 011

    6. avgust 2019 | 16:29

    e boze dragi na sta srbija troši pare.

  • Raspucin

    6. avgust 2019 | 17:35

    Svaka cast i obavezno pokriti sve video nadzorom, takođe trebalo bi i naci mesta i za velikane pre Nemanjica i polako zaokruziti taj deo istorije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA