≫ 

Popadić: Svaki investitor će morati da dokaže da je građevinski otpad predat na zvaničnu deponiju

Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Da više ne može da se deponuje otpad gde kome padne napamet, da se tako oduzimaju prihodi gradu i da se tako uništava naš grad – rekao je Popadić

  • 3

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić, pozdravio je danas akciju Grada Beograda na suzbijanju divljih građevinskih deponija.

U Beogradu ima više desetina divljih građevinskih deponija i to je, slobodno mogu da kažem, polumafijaški posao. Dovoljno je da vidite snimke objavljene u medijima kako građevinska mafija juče evakuiše kamione i mehanizaciju sa divlje deponije na Čukarici pošto im je dojavljeno da stižu komunalna milicija i policija pa da vam bude jasno u kakvoj je mafiji reč – istakao je Popadić.

Direktor ovog gradskog preduzeća naglasio je da divlja deponija na Čukaričkoj padini nije jedina, već da ih ima još još, i to u sred Beograda.

Recimo ispod Pančevačkog mosta, pa na bivšoj deponiji u Batajnici, na jednoj privatnoj parceli u Bežaniji prema Surčinu. Zakon kaže da je zemlja i sav građevinski otpad može i mora da se deponuje na zvaničnim deponijama a u Beogradu je to deponija u Vinči. Ova divlja deponija na Čukaričkoj padini napravljena je na trasi metroa čime su oni koji su je napravili ugrozili ovaj projekat – rekao je Popadić koji se zapitao da li stvarno Beograd treba da bira između divljih deponija i metroa.

On je podsetio da su pre nekoliko dana na lokaciji prema Surčinu toliko nasipali parcelu da je nivo zemlje skoro došao na metar od žica dalekovoda što je dovelo u životnu opasnost svakog ko bi tuda prošao. Svejedno je njima, kako je naveo, da li će neko da pogine, važno je da su oni zaradili divljim nasipanjem.

Popadić je istakao da će u ime JKP „Gradska čistoća” danas zvanično zatražiti da se Grad Beograd obrati Vladi Srbije da izmenom podzakonskih akata uvede kao obavezni dokument bez koga ne sme da se izda upotrebna dozvola potvrdu o kretanju građevinskog otpada.

To znači da će svaki investitor morati da dokaže da su sav građevinski otpad kao i iskopana zemlja predati na zvaničnu deponiju u Vinči. Bez te potvrde više nema izdavanja upotrebne dozvole pa neka investitori vode računa o tome gde izvođači odvoze otpad. Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Da više ne može da se deponuje otpad gde kome padne napamet, da se tako oduzimaju prihodi gradu i da se tako uništava naš grad – rekao je Popadić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    13. avgust 2019 | 11:35

    Odlično.

  • Djole Sm

    13. avgust 2019 | 18:22

    Znate li vi koliko kosta odlaganje otpada na deponijuJa odlagao 8 tona gradjevinskog otpada kao fizicko lice i platio 12000 dinara pa jos platio prevoznika i platio utovar Znate li vi koliko to sve kosta Bice stanovi bar 50€ skuplji po kvadratu samo se bi veselite sto se uvode novi nameti

  • Dixi

    13. avgust 2019 | 11:46

    Deponija u Batajnici tj kod bivse ciglane radi punom parom .Na stotine kamiona tu dnevno dovozi razni otpad i sut i zemlju a prasina se dize da se gusi okolno stanovnistvo.Zanima me da li jw to regularna deponija ili divlja ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA