≫ 

Vrtoglavi pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi za 2019. godinu za više od 100 mesta

Pozicija Univerziteta u Beogradu pomerila se naniže prvenstveno zbog činjenice da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta

  • 4

Univerzitet u Beogradu pao je za više od 100 mesta na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Prošle godine je bio 302, a ove se nalazi između 401. i 500. mesta, prenosi magazin Nova Galaksija.

Naučni magazin Nova Galaksija je u junskom broju elektronskog izdanja najavila pad za, otprilike, tridesetak mesta.

Nova Galaksija podseća da je prof. dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta godinu dana ranije predskazao pad najstarije i najveće visokoškolske ustanove u Srbiji, koja je među 500 odabranih celog sveta uvršćena prvi put 2012. godine.

Sve do lane se polako, ali sigurno uspinjala na lestvici. Škola je tada završila 18 mesta niže.

Harvard univerzitet

Na prvom mestu je Harvard, Foto: harvard.edu

PRVI HARVARD

Harvard je 17. put uzastopce osvanuo ispred svih, baš kao 2003. kada je Šangajska lista obznanjena.

Na drugom mestu je ove godine Univerzitet Stenford, a na trećem Kembridž.

Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru tog rangiranja pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta, navode iz BU.

Na Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Šangajska lista, kao jedan od tri najprestižnija sistema rangiranja univerziteta u svetu, upoređuje 1.200 visokoškolskih institucija u svetu. U tome se i nalazi želja da se univerziteti nađu na ovoj listi, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da na svetu postoji više od 20.000 visokoškolskih ustanova.

VIDEO: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs / RTS, Galaksijanova.rs.bu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sheila Broflovski

    15. avgust 2019 | 15:46

    Ukoliko se u Beogradski univerzitet ubrajaju i privatni fakulteti, vlasni[tvo belosvetskih prevaranata i muljatora, sigurno je da pad ne može biti postepen i lagan. Ukoliko se suspenduje i poslednji profesor koji zaboga, traži znanje i predstavlja kamen spoticanja mnogobrojnim studentima koji i sami znaju koliko (ne)uče, uskoro ćemo dotaći dno. Liste. Ukoliko prosveta ostane i dalje na margini, a profesori upadljivo siromašni i skrajnuti, nastaviće se još veće nasilje, voziće se brže, skidaće se lakše,psovaće se sočnije, svađaće se krvoločno, razgovarati sa nekim će biti nemoguće. Već smo počeli da plaćamo danak.

  • 46

    16. avgust 2019 | 15:44

    Kako pad? Vecina doktoranata su deca nasih profesora koji su dobili priliku na osnovu svog rada I zalaganja. Dajte im vremena bice bolje sledece godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA