Grob neznanom junaku na Avali umalo da postane "poprište" rejv žurke

Naša namera je bila dobronamerna  i usmerena ka promovisanju ovog istorijskog mesta, navodi organizator

  • 5
Spomenik neznanom junaku, žurka

Foto: Wikipedia/Ujambor, flickr/Corie Bidgood

Rejv žurka koja je bila zakazana za 25. avgust na platou ispred Spomenika neznanom junaku na Avali ipak neće biti održana na tom mestu. Posle burne reakcije javnosti o neprimerenosti takvog događaja na baš tom mestu, organizator žurke Time:Code, navodi da će događaj biti pomeren na drugu lokaciju. 

- U savetu sa validnim istoričarima, zaključili smo da lokacija Spomenik neznanom junaku nije pogodna za manifestaciju ovog tipa. Naša namera je bila dobronamerna  i usmerena ka promovisanju ovog istorijskog mesta. Ideja projekta je promocija kulturne baštine Srbije na neki drugačiji način kroz muziku i video. Žao nam je i izvinjavamo se ako smo nekoga uvredili izborom ove lokacije - navodi organizator.

Kako je na svom Fejsbuk profilu napisao istoričar Dejan Ristić, da je žurka održana na tom mestu, bio bi to "skandal neviđenih razmera jer bi to značilo da smo dosegli i onaj stadijum ljudskog i moralnog sunovrata koji podrazumeva da ćemo igrati i pevati na nečijem grobu".

Iako je mladić koji počiva u Grobu neznanog junaka samo simbolično nepoznat, on je zajednički div-junak i predak svih nas koji težimo slobodi, nepokoru i miru, navodi istoričar.

ZAIGRALI BISMO I PLJUNULI I NA KAJMAKČALAN?

- Igrajući na Grobu neznanog junaka mi bismo, istovremeno, zaigrali i na Gazimestanu, Ivankovcu, Mišaru, Deligradu, Čegru, Ljubiću, Ceru, Kolubari, Krfu, Vidu, Zejtinliku, Kajmakčalanu, Šumaricama, Jajincima, Kadinjači... Drugim rečima, zaigrali bismo i pljunuli na sopstveno istorijsko, nacionalno, zajedničko i pojedinačno ljudsko dostojanstvo. Zamislite da Grci organizuju žurku na Termopilima, Rusi kod Borodina, zapadni saveznici na Verdenu...

Nezamislivo, zar ne? - piše Dejan Ristić.

Avala, Spomenik neznanom junaku, Ivan Meštrović

Spomenik neznanom junaku na Avali, remek-delo Ivana Meštrovića. Foto: Wikipedia/Ujambor

Kompleks Groba neznanog junaka je zakonom zaštićen spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

On je u svom postu zamolio da se opredeli druga i primerenija lokacija za održavanje javnog skupa zabavnog karaktera. Da li su baš njegov apel organizatori imali u vidu, nije poznato, ali je svakako uslišen.

Organizator obećava uskoro novu lokaciju, koja će, navode, biti jedinstvena i posebna. Na koncertu treba da nastupi Denis Horvat, danski DJ i producent.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ..

    15. avgust 2019 | 21:57

    Sad ce i narkomani poceti da traze svoja prava. U sta se pretvara ova zemlja, Boga smo se odrekli al svi znaju da slikaju svoje slave i iste sami sebi da cestitaju, dok narkomani, homoseksualci, kriminalci, prostitutke nam paradiraju po centru grada, plesu po spomebncima, kace krastavce itd itd.Lako cemo mi pred Evropu, al kako cemo peed Boga???

  • 🔴🔵⚪

    15. avgust 2019 | 22:06

    Da bi bio podignut ovaj spomenik moralo je biti srušeno jedno srednjevekovno utvrđenje Žrnov koji je možda mogao da nam da neke podatke o našem 'doseljavanju na Balkan'!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA