• 5

Beograđani plaču i šmrču: "Kiše, što više kiše" - ona je jedini spas za alergične na polen ambrozije

Osim ambrozije ima i polena koprive i konoplje

  • 5

Cvetanje ambrozije je u punom jeku, koncentracije polena su 10 puta veće od dozvoljenih, a muke sa ovom biljkom tek nas očekuju, jer se vrhunac cvetanja očekuje od 25. avgusta do 10. septembra.

Kiša nije najavljena i ovo vreme je idealno za širenje opasnog polena. Pravi alarm upalio se na javnim mestima, u gradskom prevozu i kancelarijama - Beograđani kijaju, kašlju, luče sekret i hvataju se za glavu.

Osim ambrozije ima i polena koprive i konoplje, mada su ove biljke već počele da postustaju. Srednja koncetracija polena ovih biljaka biće i u narednom periodu, a one su znatno dominantnije bile na Novom Beogradu nego u starom delu grada.

Ambrozija

Printskrin: SEPA

Jedina biljka koja nastavlja da dominira je ambrozija.

- Veoma je individualno kolika je koncentracija polena potrebna da bi nekome pričinjavala probleme. Ja sam alergična i meni je, na primer, dovoljno 15 polenovih zrna po kubnom metru. Međutim, po lekarskim parametrima smatra se da je količina od 60 polenovih zrna maksimalna granična vrednost - objasnila je Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine, gostujući na TV Prva.

U ponedeljak 19. avgusta vrednost u Beogradu iznosila je čak 674 polenovih zrna po kubnom metru, dodala je Mitrovićeva.

Ambrozija

Printskrin: SEPA

- Ovo su jako velike vrednosti za sve alergične koji imaju mnogo problema sa ambrozijom. Vreme je ove godine bilo idealno za njeno bujanje pošto smo imali vlažan jun i jul. Dakle, svi uslovi su odgovarali razvoju ambrozije - kazala je Mitrovićeva i dodala da se najgore očekuje u periodu između 25. avgusta i 10. septembra - rekla je Mirjana Mitrović.

Jedini spas su kiša i vetar.

- Kiša. Što više kiše. Samo ona, uz vetar, može da spere polen i olakša život alergičnima - zaključila je sagovornica iz Agencije za zaštitu životne sredine.

VIDEO: Ako ste alerigični na polen posle ovog videa uzmite terapiju obavezno

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Monsinjora

    Zašto država nema plan uništavanja ambrozije pre cvetanje. Kao što plaćate čišćenje snega, platite i uništenje ove biljke koja je pre tridesetak godina ubačena kao oblik specijalnog rata. Narod je dva meseca godišnje nesposoban za rad.jeli to ikome jasno?

  • lav

    MUCI NAS NUKLEARNI OTPAD ZARDJALI SMO HVATA NAS KOROZIJA A SAD SE GUSIMO JER JE PORASLA AMBROZIJA

  • Zvezdica

    Botovi se probudili , šta je u ovim komentarima negativno ? Kritika države ili ne znate nikoga ko se ovih dana pati ?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima