• 3

Mesto Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi zavisi od jednog čoveka: A on je doneo novu oduku

Nedavno je njegovim prelaskom pod okrilje Univerziteta kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji BU značajno pao na ovoj listi

  • 3

Status Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi utemeljen je na radu jednog čoveka, matematičara Stojana Radenovića, što se pokazalo nedavno, kada je njegovim prelaskom pod okrilje Univerziteta kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji, BU značajno pao na ovoj listi. Međutim, profesor je spreman da svoje radove ponovo počne da potpisuje za Univerzitet u Beogradu.

Kako je profesor Radenović objasnio, nakon što univerziteti dobiju svoje ocene u avgustu, istraživači bivaju pojedinačno ocenjivani u septembru. Tako, on čeka 15. septembar kada će saznati da li se i dalje nalazi na listi visoko citiranih autora naučnih radova. Ukoliko to bude slučaj, imaće mesec i po dana vremena da odluči za koji univerzitet će potpisivati radove.

prof matematike Stojan radenović

Stojan Radenović Printskrin/ Youtube:Gradjansko Novinarstvo

- Visoka citiranost ima visoku cenu u svetu. Očekujem da ću i ove godine biti na listi visoko citiranih, jer sam imao mnogo radova u poslednjih godinu dana. Kada dobijem potvrdu 15. septembra, imaću mesec i po dana da promenim univerzitet - rekao nam je profesor Radenović, dodavši da će u tom slučaju gotovo sigurno ponovo početi da potpisuje radove za Univerzitet u Beogradu.

- Važno mi je da doprinesem Srbiji - kaže on za "Blic".

Osim što će se njegovim povratkom na BU poboljšati status na Šangajskoj listi, on ima na umu još jedan način kako da doprinese Srbiji.

Naime, njegov cilj jeste da se što više ljudi uključi u bavljenje matematikom i pisanje radova, tako što će se izmeniti trenutni sistem po kome su samo fakultetski profesori relevantni autori naučnih radova. Radenović ima i predlog kako da izmeni sadašnju postavku stvari, koja je, kako kaže, diskriminacija.

- Zašto ne bi neki profesor matematike iz osnovne škole ili gimnazije, koji radi na nekom matematičkom problemu, mogao da napiše rad i da ga potpiše za Beogradski univerzitet, a zauzvrat da dobije, recimo, dve hiljade evra? To bi bila dobra motivacija i tako funkcioniše svet - predložio je profesor Radenović rešenje koje bi bilo korisno i univerzitetu i zaljubljenicima u matematiku.

(Telegraf.rs/Blic)

Komentari

  • žika

    kod nas izgleda da samo profesori sa fakulteta pišu radove, a gde su ostali ? A kvalitet profesorskog kadra je veoma upitan nakon otvaranja privatnih škola i fakulteta, realno to je jako srozalo kvalitet nastave, a o naučnim istraživanjima i dostignućima srpske nauke ... eto pali smo da zavisimo od jednog profesora matematike kpji je pored toga penzioner. Gde su mladji stpski naučnici ?

  • Nauka

    Vrlo proracunato... nauka je postala biznis... i time počela da gubi svaki smisao...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima