"Novo lice srca grada posle 150 godina", Vesić: Mašine i majstori se od nedelje sele iz centra

Poslednje pripreme za puštanje u funkciju centralnog gradskog trga privode se kraju

  • 3
Goran Vesić, radovi, Karađorđeva ulica Foto: Beoinfo

Mašine, majstori i prašina se od nedelje, 1. septembra, sele iz iz centra, a Beograđani će moći da kroče na rekonstruisani Trg Republike, gde se privode kraju poslednje pripreme - javna rasveta je isprobana, a danas je izvršena i proba kontaktne mreže trolejbusa, izjavio je zamenik gradonačelnika Gorana Vesića.

On je za "Večernje novosti" rekao da će u okviru umivanja lica prestonice biti završen veći deo Karađorđeve ulice, tako da će saobraćaj moći da se obavlja nesmetano.

Takođe, od nedelje će, sa završetkom Topličinog venca, biti zaokružena pešačka zona, a biće prohodne i tri raskrsnice, sa Starinom Novakom, Takovskom i Bulevarom despota Stefana.

Poslednje pripreme za puštanje u funkciju centralnog gradskog trga privode se kraju.

- Posle 150 godina, Trg Republike napokon dobiće pravu fizionomiju. To će biti zona usporenog saobraćaja, zbog čega smo i stavili granitne kocke. Trg će biti opremljen potapajućim stubićima sa kamerama, imaće ''pametne klupe'', besplatni vaj-faj - istakao je Vesić.

Trg republike Trg republike - Foto: Beoinfo

Naveo je da plato na trgu ima i 19 stabala više nego ranije.

Podseća da će se, nakon otvaranja pristupiti i restauraciji Spomenika knezu Mihailu, ali će to biti detaljno čišćenje i zaštita spomenika, bez većih radova.

Istog dana, za vozače biće prohodna i Karađorđeva ulica, za koju, kako Vesić navodi, nije urađena obična rekonstrukcija, već i humanizacija tog dela grada.

Ovaj potez je delimično završen, a radovi na trotoaru i Savskom keju biće izvođeni u narednom periodu.

Vesić navodi da to nije bila samo rekonstrukcija ulice koja podrazumeva zamenu instalacija i asfaltiranje, već da će sada, umesto trotoara na samo dva metra od ulaza u zgradu, biti trotoara širokih od 10 do 12 metara, kako bi stanari mogli decu da puste bezbedno, a ne da razmišljaju o tome da li će naići neki kamion.

Uređene su sve fasade, pa će sada ovaj deo grada, sa kojim se većina stranaca prvi put susretne, konačno biti umiven, dodao je Vesić.

Kada je reč o radovima u ulicama Kraljice Marije, 27. marta i Džordža Vašingtona, deo mašina će i posle 1. septembra ostati na pojedinim potezima, ali će građani moći da bez zastoja prolaze od Starine Novaka do Stanoja Glavaša i kroz tri raskrsnice.

Do sredine septembra trebalo bi da bude završena i deonica od Stanoja Glavaša do Takovske.

Vesić je pojasnio da su problem na potezu od Ruzveltove do Starine Novaka cevi koje nisu bile povezane, što je usporilo radove.

Očekuje se da taj potez bude gotov do početka oktobra, a Dušanova i Džordža Vašingtona do kraja godine.

Vesić je najavio i da će zaokruživanje celine pešačke zone biti postignuto završetkom radova na Topličinom vencu, na kome će 31. avgusta biti izveden dečji koncert.

Biće potapajućih stubića, koji će regulisati ulazak vozila u zonu za pešake, koji će biti postavljeni na 17 mesta.

Stanari tog dela grada mogu broj tablica da prijave Sekretarijatu za saobraćaj, kako bi bili evidentirani i mogli da automobilima dođu do svojih zgrada.

Postoje kamere koje snimaju tablicu i moći će da ulaze samo vozila do 3,5 tona, a jedini izuzetak su vatrogasna vozila.

Sledeće godine, Grad Beograd će vatrogascima pokloniti vozilo do 3,5 tona, baš namenjeno za pešačku zonu.

Autobuski "Vrabac servis" za saobraćaj u pešačkoj zoni, koji startuje 31. avgusta, biće besplatan, a od četiri vozila jedno će biti prilagođeno osobama sa invaliditetom.

vrbas servis pesacka zona Foto: Facebook/Goran Vesić

Kako je istakao Vesić, zatvara se deo najvećih gradilišta, a otvaraju se gradilišta na Bulevaru patrijarha Pavla, kao i na Savskom trgu.

- Radimo na projektovanju od Košutnjaka do Mosta na Adi, u pregovorima smo sa ''Železnicom'' da preuzmemo njihov koridor koji se više ne koristi, pa ćemo imati vezu od Košutnjaka do Mosta na Adi - rekao je Vesić, ističući da će Beograđani moći od Mosta na Adi da siđu i stignu do Vidikovca, a do sada je taj bulevar bio veoma zagušen.

Govoreći o savskom mostu, on je rekao da će on biti izmešten na proleće, odnosno da će se novi projektovati tako da se smanji trajanje izmeštanja, pa će se raditi iz delova.

- Tako da neće biti dug vremenski period da prostor bude potpuno bez mosta. Građani do septembra glasaju da li će da stari Savski most ode u park Ušće ili da postane biciklistički most od Novog Beograda do Ade Ciganlije - rekao je rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    30. avgust 2019 | 14:51

    Unakažen he Trg Republike kao i sve što novokomponovani stručnjaci dohvate

  • Jaca

    30. avgust 2019 | 22:09

    Sramota nasta lici trg!!! Ali sta reci o strucnjacima kada nisu u stanju da u ulici od 70m sa 5 kuca dodele kucne brojeve! Dve kuce imaju broj a tri ne greskom strucnjaka geodetskog zavoda!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA