Umesto da očita kartu, busplus kontrola tražila je da vidi jedan SMS: Zašto sam ja bio izuzetak?

Karta sa mobilnog telefona se na validatoru očitava kao i svaka druga, ali može da se iskoristi samo u roku od 24 sata

  • 6
Autobus GSP pokrivalica

Foto: Mateja Beljan

Plaćanje karata za prevoz mobilnim telefonima zgodna je opcija ako ste ostali bez kredita na busplus kartici. Ali, kada dođe kontrola, "tretman" je potpuno drugačiji.

Umesto da, kao i svim drugim putnicima, kontrolorka očita kartu sa mog mobilnog telefona (NFC beskontaktna tehnologija, koja se primenjuje i kod busplus kartica, mobilnih telefona i platnih kartica), ona je tražila da joj pokažem SMS poruku koju sam dobio kada je karta kupljena.

Bio sam zbunjen, jer SMS poruka ne može da bude karta, to je samo izveštaj, obaveštenje da je ona kupljena. A karta sa mobilnog telefona se na validatoru očitava kao i svaka druga.

Kada se kupi, može da se iskoristi naredna 24 sata, pa tako možete da je kupite u 8 ujutro, a očitate tek u 20 sati uveče, presedate i završite poslednju vožnju čak i ako ste prekoračili 90 minuta.

Busplus

Foto: Telegraf

Kontrolorka će po poruci videti da sam ja kupio kartu, ali šta ako sam je iskoristio kasnije, šta ako sam presedao? Uostalom, cilj sistema je da se svaka karta evidentira.

Uostalom, mogao sam da kupim kartu u trenutku kada je kontrola ušla, pa da je tako neočitanu pokažem.

"Nelogično je" odgovorio sam kontrolorki, misleći na to da kartu proverava preko poruke, a ne elekronskim putem, a ona je rekla da tako mora, odnosno, da kartu ne može da očita.

Ipak, u Busplusu objašnjavaju da je to uobičajena procedura, jer je očitavanje karata sa mobilnog telefona pomalo komplikovano, a kontrolori i ne žele da skupe aparate uzimaju u ruke i tako odgovaraju za njih.

Busplus

Foto: Telegraf

- Karte koje su putnici kupili putem mobilne aplikacije kontrolišu se tako što putnik pokaže potvrdu unutar MTS aplikacije da je izvšena dopuna. Ovo je najbrži i najefikasniji način kontrole karte koja je kupljena na ovaj način. Postoji i drugi način, odnosno, očitavanje podataka sa telefona na uređaj kontrolora koji je sporiji i komplikovaniji. On zahteva pokretanje NFC modula na telefonu koji mora biti uključen, MTS aplikacija mora biti pokrenuta i ekran telefona otključan. Takođe, pošto su mobilni telefoni i skupi uređaji, kontrolori ih ne uzimaju u ruke i ne prislanjaju na aparat, već uplatu kontrolišu na gore naveden način - objasnili su nam u busplusu.

Pa, ako vam kontrola ne veruje na reč da ste kartu kupili ranije, a iskoristili kasnije, ili se vaša vožnja odužila pa ste presedali više puta, možete insistirati na očitavanju ili pak kartu ponovo prisloniti na validator, pa će se pojaviti obaveštenje o tome da je karta uspešno očitana.

Naravno, kao i svaka druga karta, i ova mobilna mora da se očita prilikom svake vožnje na validatoru. Važno je da NFC opcija na telefonu bude uključena, a aparat se na validator prilasnja isto kao kartica (čip je smešten u gornjem delu telefona).

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putnik bez bus plus kartice

    7. septembar 2019 | 22:46

    Ja koristim platnu karticu, ali sistem je mnogo spor i kad je očitam, poruka da je skinuto 99 dinara sa računa mi tek stiže za dva sata, tako da ne može niko sms poruku da vam traži.

  • sale sa salajke

    8. septembar 2019 | 01:44

    Moraš imati najmanje sedmi stepen stručne spreme da bi razumeo kako da kupiš običnu autobusku kartu u Beogradu.

  • student

    8. septembar 2019 | 08:17

    Eto ideje za besplatnu celodnevnu voznju,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA