≫ 

Beograd opet nesnosno smrdi: Ovo je drugi put za manje od mesec dana, a razlog je je sasvim suprotan

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se neprijatni mirisi u Beogradu, po pravilu, osećaju početkom avgusta kada su temperature vazduha visoke, a vodostaj Save i Dunava nizak, pa se fekalije zadržavaju i raspadaju u priobalju

  • 7

Neprijatni mirisi danas ponovo se osećaju, ovog puta u celom gradu. Poslednji put se to dogodilo početkom avgusta, kada su temperature bile blizu 40 stepeni, danas 15 manje, pa opet isto.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlja stiglo je objašnjenje – kad se promene vremenske prilike, nestaće i ovi neprijatni mirisi.

Odahnuli smo od vrućine, ali se nismo nadisali svežijeg vazduha. Najteže je onima koji žive u blizini Mirijevskog potoka, Topčiderske reke, kanala Galovica. Danas su se na neprijatan miris žalili su i žitelji Banovog brda, Novog Beograda, Mirijeva.

Odahnuli smo od vrućine, ali se nismo nadisali svežijeg vazduha. Najteže je onima koji žive u blizini Mirijevskog potoka, Topčiderske reke, kanala Galovica. Danas su se na neprijatan miris žalili su i žitelji Banovog brda, Novog Beograda, Mirijeva.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se neprijatni mirisi u Beogradu, po pravilu, osećaju početkom avgusta kada su temperature vazduha visoke, a vodostaj Save i Dunava nizak, pa se fekalije zadržavaju i raspadaju u priobalju.

Smrad, Neprijatan miris, Nos, Čula mirisa, Njuh

Foto-ilustracija: Profimedia

- Ključna mesta su tamo gde ima najviše kolektora, gde se izlivaju neprerađene fekalne vode. Pored čukaričkg rukavca i rukavca na Adi Huji, tu su sva druga mesta gde je nizak vodostaj i gde se javljaju stajaće vode. To može da se dogodi i u blizini Velikog sela, niz Dunav ili Galovice, ali to sve zavisi od slučaja do slučaja i od količine koja je izlivena - kaže Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Drugi put za mesec dana neprijatan miris osetio se u celom gradu. Razlog - vremenske prilike.

- Juče i ovih dana, kada je došlo do zahlađenja, ohladila se površina zemlje. Došlo je do promene barometarskog pritiska, samim tim su se promenili uslovi u atmosferi i stekli su se uslovi da se mirisne komponente koje nastaju raspadom organske materije, prošire na teritoriju grada. Ono što je jako bitno da kažemo jeste to da mi u gradskom Zavodu za javno zdravlje svakodnevno vršimo kontrolu vazduha i da zagađujuće materije, koje su propisane uredbom, njihove koncentracije nisu povećane, što znači da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi - ističe Šoštarić.

Neprijatan miris dakle, ne narušava nam zdravlje, ali nam kvari raspoloženje. Treba se privići jer će tako biti, kažu stručnjaci, i narednih nekoliko dana.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA