• 1

Grad ima dosta planova za Veliko ratno ostrvo, Vesić poručio: Plan je da povećamo zelene površine

Naš plan je da imamo više zelenih površina, sada ih imamo 15 odsto, pre pet godina je bilo oko 14, a naš cilj je da ih bude 25 - rekao je zamenik gradonačelnika

  • 1
Goran Vesic

Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da Grad ima dosta planova za Veliko ratno ostrvo koji su uvršteni u plan Generalne regulacije, nedavno usvojene na sednici gradske Skupštine.

On je rekao Tanjugu, nakon obilaska Velikog ratnog ostrva, da je tim planom Veliko ratno ostrvo zaštićeno od svake vrste uništavanja i da je na taj način obezbeđena priroda.

- To je prvi put u istoriji Beograda da je usvojen plan Generalne regulacije kada su u pitanju zelene površine, gde je definisano kako će se štititi zelene površine. Naš plan je da imamo više zelenih površina. Sada ih imamo 15 odsto, pre pet godina je bilo oko 14 odsto, a naš cilj je da bude 25 odsto i upravo zato je neophodan plan - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari koja je urađena na Velikom ratnom ostrvu jeste čišćenje kanala "Galijaš" koje je i glavno mrestilište za ribe.

Goran Vesic

Foto: Grad Beograd

- To je prirodni kanal u kome tokom kasne jeseni i zime ima dosta vode i koji je glavno mrestilište za ribe. One se ovde sklanjaju, pošto reka uvek nanosi neki mulj i bilo je zapušteno. Očistili smo 650 metara kanala, nastavićemo da čistimo i dalje, tako da smo obezbedili ovo prirodno mrestilište za ribe koje se ovde sklanjaju i i na taj način čuvamo ribu koja se nalazi u samom Dunavu - rekao je Vesić.

On je dodao da Grad na poseban način brine o ostrvu na kome nije dozvoljena gradnja i o kome brine JP "Gradsko zelenilo" koje tu ima svoju bazu.

- Osim Zemunaca koji koji ponekad svrate ovde, i to u manjem broju, veliki broj Beograđana zna za Veliko ratno ostrvo, ali ne zna kakvo je ono blago. Ono se svake godine širi i svake godine je sve veće, ljudi koji ovde borave kažu da je 50-ak hektara povećano poslednjih decenija, tako da će ono biti sve veće i veće i sve važnije za Beograd - rekao je Vesić.

Goran Vesic

Foto: Grad Beograd

Ipak, zaključio je on, priroda ostrva mora da se sačuva da ona ne bi postala mesto za turizam, budući da su za to predviđena druga mesta.

Vesić je Ratno ostrvo obišao s gradskom sekretarkom za zaštitu živone sredine Ivanom Vilotijević i s direktorom "Gradskog zelenila" Bobanom Stevanovićem s kojima je razgovarao šta bi još moglo da se uradi na ostrvu u funkciji očuvanja prirode.

- U tom smislu, s drugim nadležnim institucijam i uz pomoć EU koja daje velike pare za zaštitu Dunava, bavićemo se i radićemo na još većoj zaštiti prirode - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    Gospodine Vesicu, lepo je sto hocete da povecate zelene povrsine u Beogradu. Medjutim, posto je Stara Karaburma od nedavno svrstana u drugu zonu, gde zemljisni fond previse podigao cene, da li znate da od Bogoslovije pa na celoj Staroj Karaburmi, ne postoji NI JEDAN PARK. Ulice su gusto naseljene novim zgradama od kojih fond dobija ogroman novac a o zelenim povrsinama niko ne brine. Nasa deca su zatvorena u stanovima, evetualno na terasama, jer nemaju ni jedan parkic. Na potezu od Bogoslivije, ulicom Dragoslava Srejovića, do ul. Generala Aračića, sa desne strane, postoji ogromna zelena povrsina koja je nepristupacna i ogradjena jer pripada VMC-u. Ja zivim u blizini 22 god.i svaku dan prolazim tim delom ulice. Nikada za 22 god.nisam videla nikoga na toj zelenoj povrsini ispod VMC-ea.Bilo bi lepo i humano da se bar taj prostor pretvori u park za našu decu. Molim gosp. Vesića da razmisli o tome i proveri moje navode.

    11
    3

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima