Jubilarna 50. "Radost Evrope" od 2. do 5. oktobra: "Beograd će biti dečja prestonica Evrope"

Dečje stvaralaštvo, igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg - sinonimi su za ovu manifestaciju

  • 0
SRBIJA RADOST EVROPE

Foto: Tanjug/Beoinfo

"Radost Evrope", proslava pedestog rođendana međunarodne manifestacije dece Evrope, biće održana od 2. do 5. oktobra u Beogradu, najavljeno je danas u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Manifestacija je nosilac EFFE 2019-2010 etikete kvaliteta dodeljene od strane Evropske komisije.

Dečje stvaralaštvo, igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg - sinonimi su za "Radost Evrope", najveću dečju međunarodnu manifestaciju u regionu, koja svake godine u Beogradu okuplja decu od 7 do 14 godine iz cele Evrope.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napomenuo da je "Radost Evrope" jedinstvena manifestacija u svetu.

- To je manifestacija u okviru koje deca iz drugih zemalja dolaze u Beograd i tu su smeštena u porodicama gde se druže sa svojim vršnjacima i zajednički stvaraju. ''Radost Evrope'' je manifestacija kojom se mi ponosimo i Grad Beograd je odvojio više sredstava za obeležavanje jubileja tog divnog događaja - kazao je Vesić.

SRBIJA RADOST EVROPE

Foto: Tanjug/Beoinfo

Kako kaže, u organizaciji manifestacije je uvek prisutno sećanje na Donku Špiček koja je inicirala "Radost Evrope" i po kojoj sala u Dečijem kulturnom centru nosi ime.

- Ove godine imaćemo decu iz preko 22 evropske zemlje i decu iz Kine koji su naši dragi gosti. Deca će biti smeštena u porodicama svojih vršnjaka i provešće lepo vreme u Beogradu u sportskim takmičenjima, umetničkom nadmetanju, druženju, oslikavanju murala u školama čiji đaci učestvuju u programu - istakao je Vesić i dodao da će za vreme manifestacije Beograd biti dečja prestonica Evrope.

- Mi imamo ljude koji su sada blizu 60. rođendana i dan danas imaju kontakte sa prijateljima koje su sreli kao klinci na manifestaciji ''Radost Evrope'' - napomenuo je Vesić.

Centralna proslava jubileja počeće karnevalom u centru Beograda, odnosno svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije.

Pored orkestra koji će predvoditi svečani defile, na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu nastupiće mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači koji ceh zabavljati mališane. 

SRBIJA RADOST EVROPE

Foto: Tanjug/Beoinfo

Narednog dana u Dečjem kulturnom centru mališane iz 22 evropske zemlje očekuju koncerti "Susreti prijateljstva".

Svoje najbolje nastupe učesnici manifestacije će pokazati u na gala koncertu 5. otobra u Sava centru.

Pored muzičko-scenskih programa mališani će moći da posete izložbu nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope".

- Zahvaljujući njima i ostalim sponzorima uspeli smo da u tehnološkom pogledu organizacije idemo u korak sa vremenom, a da deci ipak obezbedimo sve što je krasilo "Radost Evrope" u proteklih 50 godina - izjavila je Leontina Vukomanović, pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA