• 0

Jubilarna 50. "Radost Evrope" od 2. do 5. oktobra: "Beograd će biti dečja prestonica Evrope"

Dečje stvaralaštvo, igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg - sinonimi su za ovu manifestaciju

  • 0

"Radost Evrope", proslava pedestog rođendana međunarodne manifestacije dece Evrope, biće održana od 2. do 5. oktobra u Beogradu, najavljeno je danas u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Manifestacija je nosilac EFFE 2019-2010 etikete kvaliteta dodeljene od strane Evropske komisije.

Dečje stvaralaštvo, igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg - sinonimi su za "Radost Evrope", najveću dečju međunarodnu manifestaciju u regionu, koja svake godine u Beogradu okuplja decu od 7 do 14 godine iz cele Evrope.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napomenuo da je "Radost Evrope" jedinstvena manifestacija u svetu.

- To je manifestacija u okviru koje deca iz drugih zemalja dolaze u Beograd i tu su smeštena u porodicama gde se druže sa svojim vršnjacima i zajednički stvaraju. ''Radost Evrope'' je manifestacija kojom se mi ponosimo i Grad Beograd je odvojio više sredstava za obeležavanje jubileja tog divnog događaja - kazao je Vesić.

SRBIJA RADOST EVROPE

Foto: Tanjug/Beoinfo

Kako kaže, u organizaciji manifestacije je uvek prisutno sećanje na Donku Špiček koja je inicirala "Radost Evrope" i po kojoj sala u Dečijem kulturnom centru nosi ime.

- Ove godine imaćemo decu iz preko 22 evropske zemlje i decu iz Kine koji su naši dragi gosti. Deca će biti smeštena u porodicama svojih vršnjaka i provešće lepo vreme u Beogradu u sportskim takmičenjima, umetničkom nadmetanju, druženju, oslikavanju murala u školama čiji đaci učestvuju u programu - istakao je Vesić i dodao da će za vreme manifestacije Beograd biti dečja prestonica Evrope.

- Mi imamo ljude koji su sada blizu 60. rođendana i dan danas imaju kontakte sa prijateljima koje su sreli kao klinci na manifestaciji ''Radost Evrope'' - napomenuo je Vesić.

Centralna proslava jubileja počeće karnevalom u centru Beograda, odnosno svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije.

Pored orkestra koji će predvoditi svečani defile, na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu nastupiće mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači koji ceh zabavljati mališane. 

SRBIJA RADOST EVROPE

Foto: Tanjug/Beoinfo

Narednog dana u Dečjem kulturnom centru mališane iz 22 evropske zemlje očekuju koncerti "Susreti prijateljstva".

Svoje najbolje nastupe učesnici manifestacije će pokazati u na gala koncertu 5. otobra u Sava centru.

Pored muzičko-scenskih programa mališani će moći da posete izložbu nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope".

- Zahvaljujući njima i ostalim sponzorima uspeli smo da u tehnološkom pogledu organizacije idemo u korak sa vremenom, a da deci ipak obezbedimo sve što je krasilo "Radost Evrope" u proteklih 50 godina - izjavila je Leontina Vukomanović, pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima