• 1

Počeo sa radom kontrolno-operativni centar ''Parking servisa''

- Oni trenutno kontrolišu 12 lokacija na kojima se nalaze potapajući stubići, sedam u samom centru grada i pet u Zemunu - rekao je Vesić

  • 1

U garaži u Masarikovoj ulici u Beogradu počeo je da radi kontrolno-operativni centar JKP "Parking servis" koji je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedan od najmodernijih i koji ima malo koja kompanija u Evropi i koji pokazuje da je Beograd već napravio prve korake kada je u pitanju smart siti.

Vesić je novinarima, nakon prezentacije rada tog centra, rekao da je on prvobitno zamišljen kao kontrolno-operativni centar za potapajuće stubiće jer je, kako je podsetio, "Parking servis" nedavno, odlukom Grada, dobio nadležnost da upravlja i potapajućim stubićima.

- Oni trenutno kontrolišu 12 lokacija na kojima se nalaze potapajući stubići, sedam u samom centru grada i pet u Zemunu - rekao je Vesić.

Istakao je da je reč o najmodernijim potapajućim stubićima s kamerama, kakvi postoje u Nemačkoj, zahvaljući kojima se bez problema kontroliše ko ulazi u pešačku zonu u koju, podsetio je, mogu da uđu stanari koji tu žive, koji imaju posebne nalepnice Sekretarijata za saobraćaj, kola Hitne pomoći, vatrogasna vozila...

Kontrolno operativni centar parking servisa, Vesić

Kontrolno-operativni centar JKP "Parking servis" je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedan od najmodernijih i koji ima malo koja kompanija u Evropi - Foto: Skupština grada

- S druge strane, na vrlo brz i efikasan način se rešava bilo kakvo zaklanjanje tih stubića jer postoje dve patrole komunalne policije koje odmah reaguju i naplaćuju kazne. Na taj način se omogućava da ulaz u pešačku zonu bude apsolutno siguran -  rekao je Vesić.

Naveo je da je raspisan tender i da će u narednom periodu još 14 lokacija u gradu biti pokriveno potapajućim stubićima, među kojima i Kosančićev venac.

- Na taj način ćemo štititi pešačku zonu i uz taj restriktivni saobraćaj omogućavati da u tu zonu mogu da uđu samo oni koji na to imaji pravo - rekao je Vesić.

Naveo je da se iz kontrolno-operativnog centra "Parking servisa" kontroliše i ulaz i izlaz iz svake garaže, jer ljudi koji tu rade imaju komunakciju s građanima koji eventualno imaju problem oko naplate.

Kontrolno operativni centar parking servisa, Vesić

Vesić u kontrolno-operativnom centru - Foto: Skupština grada

- Mogu da reaguju na svaki problem koji se desi u garaži, požar i slično, i da kontrolišu sva druga mesta koja su značajna za rad ''Parking servisa''... mogu i lično da razgovaraju sa onima koji ulaze u pešačku zonu. Kamere prepoznaju tablice, ali ako se desi da su tablice zaprljane ili postoji neki drugi problem, oni u svakom trenutku imaju direktnu komunikaciju - rekao je Vesić.

Kako je istakao, na ovaj način se pokazuje da beogradski "Parking servis" drži korak sa svetom.

To, dodao je, dokazuje i nagrada koju je to preduzeće dobilo prošle nedelje u Malagi kada je garaža "Obilićev venac" dobila prvu nagradu u kategoriji najbolje rekonstruisane garaže na konkursu Evropske parking asocijacije.

Prezentaciji o radu kontrolno-operativnog centra "Parking servisa" su, između ostalih, prisustvovali direktor tog preduzeća Andrija Čupković i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima