• 5

Do 2021. godine automatsko softversko upravljanje na 322 raskrsnice u Beogradu

Ovo je najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem u svetu i u Beogradu će značajno smanjiti saobraćajne gužve kada čitav sistem za dve godine bude u punoj funkciji – kazao je Vesić

 • 5

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom Simens, da u Beogradu počinje nova era upravljanja saobraćajem. On je prisustvovao potrpisivanju ugovora između grada Beograda i Simensa o postavljanju adaptibilnog zonskog sistema upravljanja saobraćajem na 322 beogradske raskrsnice sa semaforima. Ugovor je u ime grada Beograda potpisao gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Vesić je rekao da uspostavljanje ovog sistema znači da će 322 raskrsnice biti u jednom sistemu i da će se na njima dužina stajanja ili prolaza saobraćaja određivati softverski na osnovu gustine saobraćaja i tako kreirati „zelene talase”.

Ovo je najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem u svetu i u Beogradu će značajno smanjiti saobraćajne gužve kada čitav sistem za dve godine bude u punoj funkciji – kazao je Vesić.

Goran Vesić: Do 2021. godine automatsko softversko upravljanje na 322 raskrsnice u Beogradu

Potpisivanje ugovora - Foto: Beoinfo

Beograd danas ima 650 semaforizovanih raskrsnica i njima se osim na četiri deonice upravlja ručno i po režimu koji je unapred utvrđen i koji se ne menja u odnosu na promenu stanja na ulicama. Od 2021. godine imaćemo 322 raskrsnice na kojima će softver na osnovu merenja gustine saobraćaja, satelitskim i putem kamera, određivati režim saobraćaja na semaforima. Primenom ovog sistema, gužve u saobraćaju će se biti manje za oko 15 odsto, za toliko se ubrzava vreme prolaska automobila kroz grad a smanjuje se i zagađenje u gradu – poručio je Vesić.

Goran Vesić: Do 2021. godine automatsko softversko upravljanje na 322 raskrsnice u Beogradu

Sastanak u Skupštini grada - Foto: Beoinfo

On je rekao da je ovo rešenje deo projekta „pametni grad” koji grad Beograd ubrzano priprema sa kineskom kompanijom Hjuavej o čemu će ugovor biti potpisan tokom jeseni ove godine, a koji će da omogući da kroz savremene tehnologije unapredimo kvalitet života građana u metropolama i da rešimo brojne izazove, poput saobraćajnih gužvi ili komunalnih problema.

Vesić je najavio da Simensovo „pametno rešenje” za saobraćajne gužve radi tako što se primenjuje sistem za upravljanje saobraćajem po zonama, koji omogućava da se vozila usmeravaju u zavisnosti od gužvi, kao i da ima više zelenih talasa”.

Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da će 2021. godine Beograd imati zaokružen adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na 322 raskrsnica sa semaforom, a vrednost ugovora je preko 2,8 milijardi dinara – rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nije nego

  Nece vise trebati sat vremena kroz beograd vec malo više od 45 minuta ... Hoce li sistem prepoznavati lazne blinkere ?

  8
  1

  Podelite komentar

 • Do tada

  Će pola Srbije da ode iz zemlje, gužve sigurno više neće biti...

  6
  1

  Podelite komentar

 • ...

  A do 2054 ...

  5
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima