• 0

Besplatan ulaz u 5 objekata na Beogradskoj tvrđavi: Saznajte sutra sve tajne o našoj prestonici

Od 11 do 19 časova posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin

  • 0

Povodom Svetskog dana turizma, u petak, 27. septembra, ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan, a u Stambol kapiji biće organizovane radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka.

Kako je saopšteno iz preduzeća Beogradska tvrđava, od 11 do 19 časova posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok. Sahat kula - kula sa satom, izgrađena sredinom 18. veka, visoka 27,5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Rimski bunar, Kalemegdan

Foto: Sasa Gvozdić

Kula nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kome se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati s delom srpske i grčke istorije.

Kula Nebojša

Foto: Wikimedia/Krumb77

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekti, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti 60-tih i 70-godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika - lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele.

U Stambol kapiji biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta. Posetioci će moći da "otputuju u srednji vek" kroz prizmu starih mapa - remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta izložene su u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji izložene su i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Program se realizuje u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima