Manifestacija za najmlađe ulepšala Kalenić pijacu: Zanati koji se čuvaju od zaborava

Manifestaciju "Zabaviše, zanatište" organizovalo je JKP "Gradske pijace" u saradnji sa asocijacijom "Naše ruke"

  • 0
Detalj sa manifestacije Detalj sa manifestacije "Zabaviše, zanatište"; Printscreen: Youtube/Gradske Pijace

Prethodnog vikenda veliki broj najmlađih sugrađana posetio je pijacu "Kalenić", gde je po prvi put u režiji Gradskih pijaca i Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost "Naše ruke" organizovana manifestacija "Zabaviše, zanatište".

- Želeli smo malo da i na ovakvom jednom lokalitetu promovišemo stare zanate. Stupili smo u kontakt sa Beogradskim pijacama, koje su nam dale ovaj prostor. Trenutno danas možete da vidite tehniku veza, tehniku grnčarstva... Najmlađi su nam bili jedna od ciljnih grupa. Njima smo ovo namenili da dok roditelji pazare na piijacama, mališani mogu malo ovde da se igraju sa nama i da im ispričamo nešto o našoj tradiciji - rekao je Dejan Milosavljević iz asocijacije "Naše ruke".

Dejan  Milosavljević Dejan Milosavljević; Printscreen: Youtube/Gradske Pijace

- U eri modernih tehnologija stari zanati polako odlaze u zaborav. Tradicionalne alatke nam više nisu potrebne, zamenile su ih moderne. U želji da očuvamo stare zanate, a da spojimo tradiciju sa urbanim duhom Beograda, organizovali smo ovaj događaj za naše mališane kako bi mogli da nauče nešto više o tradiciji i kulturi naše zemlje - rekla je Maja Tintor iz JKP "Gradske pijace".

Maja Tintor Maja Tintor; Printscreen: Youtube/Gradske Pijace

Svojim prisustvom na Kalenić pijaci ovaj događaj je upotpunila i mlada violinistkinja Milica Petrović, dvostruka prvakinja Srbije u sviranju ovog instrumenta, koja je odsvirala nekoliko svojih kompozicija i izazvala pozitivne reakcije prisutnih.

Iz "Gradskih pijaca" najavili su izuzetno sadržajnu jesen i inovativne manifestacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA