≫ 

Vudro Vilson i učesnici bitke na Košarama: Beograd dobija ova dva važna spomenika

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD

  • 8
Vudrou Vilson, Kosare Foto: Privatna arhiva/Telegraf, Wikipedia/Pach Brothers, New York

Odbornici Skupštine grada Beograda doneli su danas odluku o podizanju spomenika nekadašnjem američkom predsedniku Vudru Vilsonu, za šta je inicijativu podneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina.

Beograd će dobiti i spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije, koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine. Obrazovani su i odbori za podizanje ova dva spomenika.

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović koncizno je predstavila ključne tačke inicijative.

- Aleksandar Vučić je u svom obrazloženju naveo da je predsednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda i to je bespogovorno tačno. Zahvaljujući predsedniku Vilsonu, srpska zastava se vijorila na Beloj kući. Podrška predsednika Vilsona nije bila samo simbolične prirode, njegovi stavovi i međunarodno zauzimanje za srpski narod bili su od velike važnosti za tada ratom razorenu Srbiju - istakla je Andrea Radulović.

Vudrou Vilson Foto: Wikipedia/Pach Brothers, New York

Posmatrajući ličnost i zaostavštinu predsednika Vilsona neosporno je da, kao što je i Vučić naveo u podnetoj inicijativi, Ujedinjene nacije i međunarodno pravo ne bi postojali u obliku u kojem postoje danas.

- Predsednik Vilson delio je vrednosti iza kojih srpski narod vekovima stoji i za koje se podjednako dugo bori. Vrednosti jednakog međunarodnog prava za sve nacije, pravo na samoopredeljenje nacija i pre svega verovao je u važnost mira i napretka društva - navela je ona.

Lokacija koju je Vučić predložio u inicijativi ima višestruku istorijsko-kulturološku simboliku. Istoimeni bulevar Vudra Vilsona, čiji će centralni deo krasiti spomenik 28. predsedniku SAD-a, izbija u neposrednoj blizini Savskog trga, koji se pre Drugog svetskog rata zvao Vilsonov trg.

Bulevar povezuje više istorijskih celina naše prestonice - Beograd kasnog 19, 20. i 21. veka, koji trenutno dobija svoje obrise u prostoru Savskog amfiteatra i centralna figura Bulevara biće ličnost čiji život i delo su već više od veka simbol vere i želje za mirom i progresom koju mnogi Beograđani dele.

- Podizanje spomenika Vudru Vilsonu bio bi simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i to bio bio pravi način da mu zahvalimo za sve što je učinio za srpski narod - rekla je Andrea Radulović.

Bitka boj, na Košarama, Oslobodilačka vojska Kosova, Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps

SPOMENIK POSVEĆEN BORCIMA NA KOŠARAMA

Druga odluka odnosi se na spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije koji su učestvovali u herojskoj borbi na karauli Košare 1999. godine, u park šumi "Bencio Buli".

- Prošlo je 20 godina nakon strašnih događaja koji su se odigrali 1999. godine. Podizanjem spomenika odali bismo poštu i iskazali neprolaznu zahvalnost i sećanje na sve koji su nesebično rizikovali ili dali život za svoju otadžbinu. Bitka na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana, odnela je 108 života podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca - rekla je Andrea Radulović.

Ona je dodala i da je u bici na Košarama učestvovalo oko 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije i borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine i Kumanovskog sporazuma.

- Junaci sa Košara ostavili su neizbrisiv trag u našoj istoriji i našim životima. Njihova ljubav i požrtvovanost za zemlju u kojoj žive i za koju se bore, ostaće kao zaostavština za buduće generacije. Verovali su u slobodu i za nju su se borili - izjavila je Radulović.

Ona je dodala da bismo podizanjem spomenika herojima sa Košara jednim malim delom rekli veliko hvala za sve što su učinili za Srbiju, slobodu i ljubav prema otadžbini.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadno

    28. septembar 2019 | 06:53

    Hahaha pa uvlačite se Americi,samo vam pertle vire...

  • Johan

    28. septembar 2019 | 08:37

    Kako su krenuli ice da traze i posmrtne ostatke sa donesu u Beograd cudi me da Širaka nisu odma doterali u Bg i sahranili tu

  • Дејан Младеновић

    28. septembar 2019 | 14:46

    На ове слике људи у униформама то су зликовци терористи учк

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA