• 8

Vudro Vilson i učesnici bitke na Košarama: Beograd dobija ova dva važna spomenika

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD

Vudrou Vilson, Kosare

Foto: Privatna arhiva/Telegraf, Wikipedia/Pach Brothers, New York

Odbornici Skupštine grada Beograda doneli su danas odluku o podizanju spomenika nekadašnjem američkom predsedniku Vudru Vilsonu, za šta je inicijativu podneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina.

Beograd će dobiti i spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije, koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine. Obrazovani su i odbori za podizanje ova dva spomenika.

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović koncizno je predstavila ključne tačke inicijative.

- Aleksandar Vučić je u svom obrazloženju naveo da je predsednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda i to je bespogovorno tačno. Zahvaljujući predsedniku Vilsonu, srpska zastava se vijorila na Beloj kući. Podrška predsednika Vilsona nije bila samo simbolične prirode, njegovi stavovi i međunarodno zauzimanje za srpski narod bili su od velike važnosti za tada ratom razorenu Srbiju - istakla je Andrea Radulović.

Vudrou Vilson

Foto: Wikipedia/Pach Brothers, New York

Posmatrajući ličnost i zaostavštinu predsednika Vilsona neosporno je da, kao što je i Vučić naveo u podnetoj inicijativi, Ujedinjene nacije i međunarodno pravo ne bi postojali u obliku u kojem postoje danas.

- Predsednik Vilson delio je vrednosti iza kojih srpski narod vekovima stoji i za koje se podjednako dugo bori. Vrednosti jednakog međunarodnog prava za sve nacije, pravo na samoopredeljenje nacija i pre svega verovao je u važnost mira i napretka društva - navela je ona.

Lokacija koju je Vučić predložio u inicijativi ima višestruku istorijsko-kulturološku simboliku. Istoimeni bulevar Vudra Vilsona, čiji će centralni deo krasiti spomenik 28. predsedniku SAD-a, izbija u neposrednoj blizini Savskog trga, koji se pre Drugog svetskog rata zvao Vilsonov trg.

Bulevar povezuje više istorijskih celina naše prestonice - Beograd kasnog 19, 20. i 21. veka, koji trenutno dobija svoje obrise u prostoru Savskog amfiteatra i centralna figura Bulevara biće ličnost čiji život i delo su već više od veka simbol vere i želje za mirom i progresom koju mnogi Beograđani dele.

- Podizanje spomenika Vudru Vilsonu bio bi simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i to bio bio pravi način da mu zahvalimo za sve što je učinio za srpski narod - rekla je Andrea Radulović.

Bitka boj, na Košarama, Oslobodilačka vojska Kosova,

Foto: Wikipedia/Sgt. Craig J. Shell, U.S. Marine Corps

SPOMENIK POSVEĆEN BORCIMA NA KOŠARAMA

Druga odluka odnosi se na spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije koji su učestvovali u herojskoj borbi na karauli Košare 1999. godine, u park šumi "Bencio Buli".

- Prošlo je 20 godina nakon strašnih događaja koji su se odigrali 1999. godine. Podizanjem spomenika odali bismo poštu i iskazali neprolaznu zahvalnost i sećanje na sve koji su nesebično rizikovali ili dali život za svoju otadžbinu. Bitka na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana, odnela je 108 života podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca - rekla je Andrea Radulović.

Ona je dodala i da je u bici na Košarama učestvovalo oko 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije i borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine i Kumanovskog sporazuma.

- Junaci sa Košara ostavili su neizbrisiv trag u našoj istoriji i našim životima. Njihova ljubav i požrtvovanost za zemlju u kojoj žive i za koju se bore, ostaće kao zaostavština za buduće generacije. Verovali su u slobodu i za nju su se borili - izjavila je Radulović.

Ona je dodala da bismo podizanjem spomenika herojima sa Košara jednim malim delom rekli veliko hvala za sve što su učinili za Srbiju, slobodu i ljubav prema otadžbini.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Дејан Младеновић

  На ове слике људи у униформама то су зликовци терористи учк

  5
  0

  Podelite komentar

 • Zeljko-Zemun

  Svaka čast ja sam bio učesnik rata99 kao redovan vojnim bio sam na Kosovu do zadnjeg dana gde je spomenik svim učesnicima rata 99 dali sam trebao da poginem pa da dobijem spomenik

  4
  3

  Podelite komentar

 • Johan

  Kako su krenuli ice da traze i posmrtne ostatke sa donesu u Beograd cudi me da Širaka nisu odma doterali u Bg i sahranili tu

  12
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima