• 7

Vesić: Makiški Metro će se graditi 7 godina, u planu zatvaranje Pančevakog mosta

Kompletna rekonstrukcija Pančevca će biti moguća tek pošto izgradimo most na Adi Huji - rekao je zamenik gradonačelnika

  • 7

Pančevački most nije u nadležnosti Grada Beograda već „Puteva Srbije”, ali to ne znači da ne razgovaramo sa našim kolegama o njegovoj rekonstrukciji, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gostujući na TV Prva.

- Pančevački most je stari most koji je veoma prometan, preko njega ide i železnica i nije ga lako rekonstruisati. Da bi bio rekonstruisan mora biti potpuno zatvoren za saobraćaj, što je nemoguće bez obzira na Pupinov most. Mi ćemo 2021. godine početi da radimo most na Adi Huji, koji se nalazi na unutrašnjoj obilaznici Beograda i kada završimo taj most, tada će se steći uslovi da se u jednom trenutku zatvori Pančevački most i potpuno rekonstruiše. Taj most se sada projektuje i on će se preko unutrašnje obilaznice spojiti sa Mostom na Adi, preko Mirijeva, Malog Mokrog Luga, Save Maškovića, Crnotravske, Borske i Patrijarha Pavla - rekao je Goran Vesić.

Govoreći o izgradnji metroa, Vesić je podsetio da je predsednik Vučić u maju potpisao Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom „Pauer Čajna”.

Pančevački most

Foto: M. Beljan

Mi trenutno sa tom kompanijom pregovaramo o nastavku projektovanja beogradskog metroa. U međuvremenu grad je sa republikom u okviru radne grupe predvideo dinamiku po kojoj ćemo do novembra usvojiti plan detaljne regulacije za Makiško polje, nakon čega će Vlada proglasiti javni interes i krenuti u ekproprijaciju. Sledeće godine završićemo plan detalje regulacije za šinski sistem, doneće se potrebne izmene zakona kako bismo do kraja sledeće godine počeli radove na metrou na Makiškom polju. On će se graditi narednih sedam do osam godina, dužina će mu biti 42 kilometra, kineska kompanija nam garantuje 30 kilometara za pet godina, radiće zajedno sa francuskom kompanijom „Alstom” koja će obezbediti opremu i Beograd će tada dobiti dve linije metroa što je istorijska stvar. Beograd čeka metro od 1971. godine, sve vlasti su to obećavale a mi smo prvi koji smo ovaj posao doveli do početka izgradnje - kazao je Goran Vesić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trtoguz

    Napravices metro ali Djilas smeta..

  • Dex

    Pazi ovih bisera sto komentarisu a nemaju pojma o cemu se radi Jel znate uopste sta je metro?????????? Ha ha

  • Mašinovođa

    To ce biti velicanstven poduhvat! Odkada cekamo metro?! Tek sada ovi umni i preduzetni ljudi realizuju projekat metroa u Prestonici. Naročito nas raduje trasa metroa Makis = Zabela. Hvala vam na pozrtvovanju, radu, mudrosti...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima