≫ 

Pobedniku otvoren Tviter nalog: Preko njega možete pratiti kako teče rekonstrukcija simbola Beograda

Radovi na rekonstrukciji započeli su 02. septembra 2019. godine i planirani rok za izvođenje radova je 6 meseci

  • 0
Kalemegdan, Pobednik Foto: A. Nalbantjan, Twitter/@PobednikSK

Povodom velikog interesovanja javnosti za sve radove na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je otvorio twitter nalog @pobednikSK, na kome će objavljivati sve pojedinosti vezane za ovaj veoma važan projekt.

Istovremeno, Zavod će na svom sajtu beogradskonasledje.rs, facebook stranici i Instagramu @zavodzazastitu redovno pratiti sve aktuelnosti vezane za radove na Pobedniku.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tokom 2018. godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika.

Uvidom u stanje spomenika ustanovljeno je da su oštećenja na njemu drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika.

Beograd, Kalemegdan, Pobednik Foto: A. Nalbantjan

Na osnovu ovih i svih prethodnih ispitivanja Zavod je u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu uradio idejni projekat rekonstrukcije i restauracije Spomenika Pobedniku koji podrazumeva statičku sanaciju, restauraciju i konzervaciju bronzane skulpture, restauraciju i konzervaciju kamene obloge stuba i postamenta.

Radovi na rekonstrukciji započeli su 02. septembra 2019. godine i planirani rok za izvođenje radova je 6 meseci. Trenutno se završavaju radovi na statičkoj sanaciji nakon kojih je planirana montaža skele oko spomenika.

Pobednik Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine (Službeni list grada Beograda br. 26/92).

Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrđivanju „Sl. glasnik SRS“ br. 14/79).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA