• 6

Kada počinje grejna sezona u Beogradu

Sve je spremno za tople radijatore, poručuju iz "Beogradskih elektrana"

  • 6

Grejna sezona u Beogradu počeće 15. oktobra, a funkcionalne probe počele su 1. i trajaće do 10. oktobra, kažu u JKP "Beogradske elektrane".

Te probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica, u okviru koje se proverava i funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a po potrebi i pojedinih grejnih instalacija, kako bi proizvodna i distributivna postrojenja bila što bolje pripremljena za predstojeću grejnu sezonu, kaže za Tanjug izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije u tom preduzeću Ivana Kalanja.

Tokom remontnog perioda koji je trajao od maja do 30. septembra, "Beogradske elektrane" su sprovele investicione i remontne radove, i u brojne toplotne izvore ugrađena je nova oprema, a obnovljeni su i kilometri toplovodne mreže.

- Shodno tome, biće sve spremno za početak grejne sezone - ističe ona i dodaje da u pojedinim toplotnim izvorima, poput kotlarnice u Resniku u kojoj je obavljena gotovo kompletna rekonstrukcija opreme, potrebno pažljivije obaviti funkcionalne probe.

Radijator, zima, grejanje, kalorimetar, merac, ventil, grejanje, termostat

Radijatori topli za 12 dana Foto: Pixabay

Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu, ukoliko u periodu od 1. do 14. oktobra prema poslednjoj prognozi prethodnog dana ili prema prvoj prognozi tog dana RHMZ prognozira srednju dnevnu temperaturu nižu od 12 stepena Celzijusa, toplotni izvori "Beogradskih elektrana" će iz funkcionalnih proba, koje podrazumevaju probu sistema u hladnom-dinamičkom režimu, preći u tople-funkcionalne probe koje podrazumevaju i isporuku toplotne energije.

Veoma je važno, zbog stabilnosti čitavog sistema, da se taj proces obavlja postepeno, da se proizvodni kapaciteti veoma pažljivo opterećuju, i da se istovremeno sistem uhodava", navodi ona.

- Ako do toga dođe, apelujemo na sve potrošače da do zvaničnog početka grejne sezone prijavljuju isključivo kada celi objekti nisu snabdeveni toplotnom energijom i da to čine upravnici zgrada ili predsednici kućnih saveta", poručuje sagovornica.

To je veoma važno da se ne bi dešavalo da dođe do zagušenja telefonskih poziva i nepotrebnog čekanja na uspostavljanje veze sa Dispečerskim centrom-Službom za prijem reklamacija (011/2093-011), jer se neretko dešava da više komšija iz jedne zgrade pokušava da prijavi isti poremećaj.

Norveski radijator

U grejnoj sezoni isporuka toplotne energije može da se prekine u slučajevima povoljne temperature Foto: Shutterstock

Takođe, prioritet u otklanjanju reklamacija su curenja vode iz instalacija, a broj telefona za prijavu je 011/2093-100.

Inače, grejni dan radnim danima i subotom traje od 6 časova ujutru do 22 časa uveče, a nedeljom od 7 časova do 22 sata.

Toplotna energija isporučuje se neprekidno ukoliko temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18 sati popodne bude niža od jednog stepena Celzijusa, a prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha u vremenu od 22 sata do šest ujutru budu niže od 0 stepeni.

U grejnoj sezoni, od 15. oktobra, isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može da se prekine u slučajevima povoljne temperature spoljašnjeg vazduha. Isporuka se prekida kada duže od dva sata temperature spoljašnjeg vazduha budu više od 15 stepeni Celzijusa.

Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni ili niža, a prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Jedna mama

    Grejanje po učinku! Do kada ćemo da živimo u ovoj besmislici. Kad odem na zimovanje plaćam grejanje!!!

  • Milorad

    Valjda po božiću.

  • Deda Mraz

    Vodite računa vi Beograđani da se ne posmrzavate na +25°. Još kukate što ne radi klima u neki autobus a već brinete o grejanju?! Mnogo ste bre razmaženi da ti prelazi u bolest.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima