≫ 

Obeležen Dan sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu: Vesić položio vence

Grad Beograd i danas s posebnim pijetetom obeležava Dan sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, i to na najvećem stratištu u Beogradu - Jajincima, gde je stradalo više desetina hiljada Srba, Jevreja i antifašista - rekao je zamenik gradonačelnika

  • 3
Goran Vesić Foto: Beoinfo

Povodom dana sećanja na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, na spomenik u spomen kompleksu Jajinci, venac je danas ispred Grada Beograda položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je tom prilikom poručio da je danas dan i da se uputi jasna poruka da revizije istorije neće i ne može biti.

Vesić je novinarima kazao da Grad Beograd i danas s posebnim pijetetom obeležava Dan sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, i to na najvećem stratištu u Beogradu - Jajincima, gde je stradalo više desetina hiljada Srba, Jevreja i antifašista.

Iz Banjičkih logora dovoženi su oni koji su se protivili ne samo nacističkoj Nemačkoj već i kvislinškom režimu koji je Treći rajh u Srbiji uspostavio, kazao je Vesić dodajući da su Jajinci upravo mesto gde se čuva uspomena na sve te ljude koji su streljani, i to samo zato što nisu želeli da budu deo tadašnjeg novog, nacističkog svetskog poretka.

- Današnji dan kada se sećamo svih nevino stradalih u Drugom svetskom ratu, prilika je da se setimo i pokušaja revizije istorije koji se dešavaju poslednjih decenija u svetu, pa nažalost i kod nas, gde pojedine političke stranke i pojedinci misle da mogu da žrtve pretvore u dželate, dželate u žrtve i na taj način promene istoriju koja je krvlju ispisana ovde u Jajincima - kazao je Vesić.

Goran Vesić Povodom dana sećanja na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, na spomenik u spomen kompleksu Jajinci, venac je danas ispred Grada Beograda položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić-Foto: Beoinfo

Naveo je da je jedan od primera pokušaj da se Jasenovac proglasi radnim logorom, iako se zna da je to mesto gde je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Kaže, da nažalost ima i takvih pokušaja na političkoj sceni kada se "povampiruju pojedine političke stranke, poput stranke Dveri i sličnih", koje otvoreno propagiraju politiku srpskog fašističkog vođe Dimitrija Ljotića i predsednika kvislinške vlade Milana Nedića iz Drugog svetskog rata.

- A to je politika onih koji su dovodili upravo ljude ovde na streljanje. Nemojmo zaboraviti da su ljotićevci bili srpski fašisti, koji su ne samo podržavali Hitlera već su aktivno učestvovali u masakrima nad srpskim stanovništvom, kao što je bio slučaj u Kragujevcu - istakao je Vesić.

Goran Vesić ,Danas je dan da se uputi jasna poruka da revizije istorije neće i ne može biti, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić-Foto: Beoinfo

Navodeći da je današnji dan dan za sećanje na sve stradale, on je rekao da je to i prilika da se kažeodlučno da revizije istorije neće biti i da je Srbija uvek bila na strani antifašizma.

- Oni koji misle da mogu da nas svrstaju tamno gde su bili fašisti, oni će dobiti isti odgovor kao što su ga dobili 1944. godine - zaključio je zamenik gradonačelnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    6. oktobar 2019 | 15:08

    Kada bi sada mogli da vide šta su njihovi potomci uradeli od države nikada pušku ne bi uzeli u ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA