• 1

Počela rekonstrukcija i restauracija "Pobednika" - sve možete pratiti uživo na Fejsbuku

Gornji grad Beogradske tvrđave će biti zatvoren za posetioce 10.oktobra u periodu od ponoći do 13.00 časova

  • 1

Počela je rekonstrukcija i restauracija spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu, koji je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine.

Kao deo procesa radova na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi u četvrtak 10.10.2019. godine predviđeno je spuštanje bronzane figure i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

Spomenik pobednik

Foto: Mateja Beljan

Građani će imati priliku da ceo događaj prate putem live prenosa na Facebook stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Svi zainteresovani posetioci će u periodu od 13-15 časova imati mogućnost da na Carigradskom drumu, (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice) pogledaju izbliza Pobednika.

Gornji grad Beogradske tvrđave će biti zatvoren za posetioce 10.oktobra u periodu od ponoći do 13.00 časova.

Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima