Počela rekonstrukcija i restauracija "Pobednika" - sve možete pratiti uživo na Fejsbuku

Gornji grad Beogradske tvrđave će biti zatvoren za posetioce 10.oktobra u periodu od ponoći do 13.00 časova

  • 1
Spomenik pobednik Foto: Mateja Beljan

Počela je rekonstrukcija i restauracija spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu, koji je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine.

Kao deo procesa radova na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi u četvrtak 10.10.2019. godine predviđeno je spuštanje bronzane figure i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

Spomenik pobednik Foto: Mateja Beljan

Građani će imati priliku da ceo događaj prate putem live prenosa na Facebook stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Svi zainteresovani posetioci će u periodu od 13-15 časova imati mogućnost da na Carigradskom drumu, (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice) pogledaju izbliza Pobednika.

Gornji grad Beogradske tvrđave će biti zatvoren za posetioce 10.oktobra u periodu od ponoći do 13.00 časova.

Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA