• 13

Vesić: Apelujemo na taksiste da prestanu sa blokadom grada

Grad ne može da sprečava proteste taksista jer je pravo na štrajk garantovano Ustavom i mogu samo da apelujem na taksiste da ne blokiraju grad jer ispaštaju svi građani, dodao je Vesić

  • 13

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da grad Beograd nema nikakav uticaj na odvijanje saobraćaja i da on može samo da apeluje i traži od taksista da prekinu sa blokadama jer to ometa građane Beograda u normalnom funkcionisanju.

On je, gostujući na TV Prva, istakao da razume većinu zahteva taksista koji su zasnovani na zakonu i napomenuo da je većina zahteva prihvatljiva u smislu da taksisti traže da se sprovodi zakon, ali i ocenio da ništa od toga ne opravdava blokiranje grada, jer svako može da se bori i na drugi način - odlascima u nadležne institucije, traženjem sastanaka i insistiranjem na sprovođenju zakona.

- Blokada grada nije rešenje i u ime Grada Beograda apelujem na taksiste da blokade budu prekinute. Građani nisu odgovorni i ne bi trebalo da ''rešavaju'' spor između taksista i državnih institucija. Zakon o načinu na koji se obavlja taksi-prevoz ne donosi Grad Beograd, već Narodna skupština Republike Srbije - rekao je Vesić.

On je dodao da je tim zakonom jasno definisano kako se obavlja taksi-prevoz u našoj zemlji, dok je grad taj koji odlučuje koliko će taksista biti u Beogradu i to je nešto što se radi od početka 2000. godine.

- Radi se analiza u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom, koji svake godine definiše broj koji je potreban za normalno funkcionisanje taksi-prevoza u Beogradu - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad Beograd do sada oduzeo više od 50 vozila od „divljih” taksista, čime je njihovo postojanje praktično eliminisano i istakao da je oduzeto i 17 vozila koja su koristili vozači koji rade preko „Car Go” i „Cammeo” aplikacija.

- Podnete su krivične i prekršajne prijave i to je ono što Grad Beograd može da uradi. Postoji razlika između ''Car Go'' i ''Cammeo'' vozača i ''divljih'' taksista. Pripadnici Komunalne milicije i inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove lako uoče ''divljeg'' taksistu sa lažnim tablicama ili drugim falsifikatom, dok vozači koji koriste pomenute aplikacije voze neobeležene automobile i to je potpuno drugačiji problem - rekao je on.

Grad ne može da sprečava proteste taksista jer je pravo na štrajk garantovano Ustavom i mogu samo da apelujem na taksiste da ne blokiraju grad jer ispaštaju svi građani, dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, očigledno je da postoje određene ''rupe'' u zakonu koje se koriste, iako ''Car Go'' i ''Cammeo'' ne predstavljaju klasičan ''divlji prevoz''.

- Druge institucije, a ne Grad Beograd, trebalo bi da daju odgovor ko je ''zakazao'' u lancu koji obezbeđuje sprovođenje zakona - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Ja

    Idi medju njih i zamoli ih...

  • Dr

    Ovi subotom šetaju godinu dana i nikom ništa,a taxisti pet dana i to je problem.....

  • Син Драган

    Ако блокирање слободнога кретања улицама Беогтада није ремећење јавнога реда и мира шта онда јесте? Онда се може тако одобрити свакоме незадовољнику било чиме да блокира улице. Таксисти не могу и не смеју бити привилегованији од било кога другога. Многи други мукотрпно раде, издржавају порудице, брунт о деци, болеснима, старима итд а таксисти их ометају у томе. Због других грађана таксисти се морају склонити са улица. Макар и силом јер и они прибегавају физичкој сили и уцени блокирањем аутима улица.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima