JKP "Zelenilo-Beograd" proslavilo 90 godina od osnivanja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić zajedno sa direktorom JKP „Zelenilo-Beograd” Slobodanom Stanojevićem pozdravio je danas u Starom dvoru zaposlene „Zelenila-Beograd“ na proslavi jubileja 90 godina postojanja preduzeća

  • 0
Zelenilo eograd, 90 godina od osnivanja Foto: Promo

Gradonačelnik je čestitao svim sadašnjim i bivšim zaposlenima obeležavanje jubileja i poručio da mu je čast da bude gradonačelnik grada koji ima preduzeće sa tako dugom tradicijom kao što je „Zelenilo”.

Preduzeće od 90 godina je preduzeće sa mnogo tradicije, koje se mnogo razvijalo i koje je dostiglo značajan nivo. Njegovi rezultati su fascinantni i na zavidnom nivou i to smo videli i u prezentaciji, ali to vidimo i svakog dana na ulicama grada. Zbog svega toga možemo uputiti samo reči pohvale ljudima koji rade u „Zelenilu-Beograd – rekao je gradonačelnik.

On je zaposlenima poručio da rade odgovoran, važan i lep posao kojim čine da grad bude zeleniji, zdraviji i lepši.

– Pored svih drugih podjednako važnih segmenata, koje moji saradnici odlično i odgovorno obavljaju, najviše se zalažem da grad bude zdraviji. Svestan sam koliko je infrastruktura važna i vidite koliko se Goran Vesić zalaže za taj posao i zaista ga obavlja dobro. Moja pak usmerenja su ka zelenijem gradu i to sa „Zelenilom” mogu da učinim – rekao je on.

U narednom periodu imaćemo mnogo akcija u koje ćemo želeti da uključimo građane da zajedno učinimo grad zelenijim, ali tu ćemo najpre morati da imamo podršku „Zelenila”. Grad Beograd je uvek tu za ovo preduzeće, da vam omogući bolje uslove za rad. Vaša firma je velika zajednica od čak 1.200 radnika, a na nama je da vam damo bolje uslove kako bi vi dali svoj bolji doprinos – rekao je on i poželeo „Zelenilu” da još mnogo godina slavi i uspešno posluje.

Zelenilo eograd, 90 godina od osnivanja Foto: Promo

Slobodan Stanojević je istakao da je, pored veoma velikog broja projekata koje „Zelenilo” radi u Beogradu, najponosniji na Park Vojvode Vuka koji je urađen u rekordnom roku za nešto više od 60 dana i koji je sada u punom kapacitetu korišćenja.

U roku smo završili i plato kod beogradskog Pobednika na koji se čekalo 30 godina, kao i Pionirski park. Nakon 58 godina smo obnovili Park Prijateljstva, koji je ponos svih zaposlenih u našem preduzeću. Sa njim smo upotpunili Park Ušće koji je t jedan od najlepših akve vrste u regionu i ovom delu Evrope – rekao je Stanojević.

On je naglasio da se danas radi na petnaestak gradilišta od kojih je izdvojio Park Milutina Milankovića i Park Šumice, gde se radovi odvijaju utvrđenom dinamikom i koji će uskoro biti dostupni građanima.

– Moja ocena je da je „Zelenilo” izraslo u jedno odgovorno, mobilno i odlično opremljeno preduzeće, koje prihvata sve izazove. Jako sam ponosan i na to što smo kroz brojne akcije uključili građane i zajedno smo u misiji za lepši, uređeniji i zeleniji Beograd – istakao je Stanojević.

Zelenilo eograd, 90 godina od osnivanja Foto: Promo

Ovom prilikom su dodeljena priznanja zaposlenima za značajna ostvarenja i vanredne doprinose iz oblasti delatnosti Preduzeća.

Događaju su prisustvovali glavni urbanista Marko Stojčić, sekretar za kulturu Ivan Karl, direktori beogradskih javnih komunalnih preduzeća, predstavnici beogradskih opština i ljudi iz kulturnog i javnog života.

Kada se pokazala potreba za osnivanje službe koja bi se organizovano starala o javnim zelenim površinama, Grad Beograd je davne 1929. godine osnovao službu „Odsek za parkove“– današnje „Zelenilo-Beograd“.

Od tog vremena preduzeće se organizaciono menjalo u više navrata, dok nije dobilo organizaciju kakvu ima danas.

Proslava jubileja uvek je dobra prilika da se okrenemo unazad i pogledamo rezultate koji su iza nas. Samo u prethodnih pet godina, JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd izvršilo je sanaciju ili izgradnju novih sadržaja na blizu 300 lokacija.

Mnogi veliki i uspešni projekti su završeni su od oktobra prošle do oktobra ove godine. Završene su sanacije parkova, uređeni međublokovski prostori i dečja igrališta, teretane na otvorenom, sportski tereni i prostori za kućne ljubimce na svim gradskim opštinama.

Zelenilo eograd, 90 godina od osnivanja Foto: Promo

Na opštini Rakovica obnovljeno je dečje igralište u ulici Stanka Paunovića Veljka br.54-62. U okviru površine namenjene dečjoj igri izdvojene su dve zone.

U prvoj zoni, postavljeno je sedam novih, savremenih, atestiranih rekviziti iz proizvodnog programa „Zelenila-Beograd“, koji su u skladu sa važećim bezbednosnim standardima.

U okviru prostora igrališta formirana je i površina za edukativnu igru iscrtavanjem na zastoru -školica, autići, drvo, raketa. Ova edukativno zabavna zona upotpunjuje zonu sa rekvizitima i omogućava animiranje većeg broja najmlađih korisnika prostora.

Na opštini Zemun izvršena je sanacija dečjeg igrališta u Prvomajskoj ulici br.2 Na ovoj površini izvršena je kompletna obnova starog igrališta. Postavljeni su novi rekviziti za igru dece na gumenoj podlozi, a za pratioce je ugrađen veći broj klupa. U Zemunu je izvršena i sanacija skvera na Magistratskom trgu, koji je sada dobio nov, uređen izgled. Na trgu su postavljeni mladenačka klupa i venjak uz koji su zasađene ruže puzavice vrste Don Juan. Ovo će biti romantično mesto na kome će mladenci moći sa se fotografišu prilikom venčanja u opštini Zemun.

Na Zvezdari je tokom proteklih godinu dana JKP „Zelenilo-Beograd“ izvršilo uređenje nekoliko lokacija. Sanirano je dečje igralište u ul. Veljka Dugoševića br.18-24. Mališani koji žive u naselju između ulica Jelene Mioč i Učiteljske takođe su dobili saniran prostor za igru.

U Učiteljskom naselju između ulica Mis Irbijeva, Raljska, Velizara Kosanovića obnovljeno je dečje igralište i sve pristupne staze. Teren za košarku je asfaltiran i ugrađeni su novi koševi, a oko terena su postavljeni potporni i zidići za sedenje. Na igralištu je, na podlozi od livene gume, postavljeno šest rekvizita za igru dece.

U Zvezdarskoj šumi izvršeni su radovi na izgradnji paviljona i letnje učionice na otvorenom.

Park kod Šeste beogradske gimnazije dobio je ograđen prostor za slobodno puštanje kućnih ljubimaca koji će doprineti ugodnijem i bezbednijem druženju vlasnika i njihovih pasa.

Širom opštine Voždovac u ovoj godini vršene su popravke staza i stepenica. Neke od lokacija na kojima su vršeni radovi su Braće Jerković, Ustaničkoj, Borivoja Stevanovića, itd. Stanari u ul.Borivoja Stevanovića dobili su i novo dečje igralište sa pet rekvizita. U Ulici Bulevar oslobođenja takođe je izgrađeno novo dečje igralište. Stanari ulice Vojvode Stepe dobili su na korišćenje novu teretanu na otvorenom.

Na Novom Beogradu potpuno je obnovljen Park Prijateljstva. Prostor površine 10,05 hektara je obnovljen je, poštujući stepen zaštite koji uživa ovaj park (znamenito mesto, kulturno dobro). Stare kamene ploče krečnjačkog porekla zamenjene su svetlo sivim i svetlo crvenim granitnim pločama. Ukupna površina zastora pod novim kamenim pločama je blizu 8.000 m. Zamenjeni su i krečnjački ivičnjaci novim granitnim u dužini od 1.843 m.

Na asfaltnim stazama obnovljen je sloj asfalta ukupne površine od oko 10.500 m² i postavljene su nove granitne ivične trake u dužini od 4.500 m. Napravljeno je više mesta za odmor posetilaca, pa park sada ima 24 nove klupe. Na prostoru parka postavljeno je 15 novih đubrijera. Kamena obeležja „stabala mira“, njih 191, koja su sadili strani državnici i ostale značajne ličnosti, izdignuta su i očišćena. Umesto stabala koja su nedostajala, zasađene su nove sadnice. Zamenjena je 61 sadnica "stabala mira". Na slobodnim površinama u parku zasađeno je još 80 novih stabla. Vegetacija je dopunjena sa još 3.440 sadnica dekorativnog šiblja. Travnjak je obnovljen postavljanjem travnog busena na površini od 3.300 m² i setvom semena na površini od 16.000 m².

Stambena naselja na Novom Beogradu su takođe dobila obnovljene sadržaje. U Bulevaru Milutina Milankovića 130 izgrađen je kutak za miran odmor sa rustik garniturama i novim stablima. U ulici Bulevar Mihajla Pupina br. 11-15 izgrađen je park za pse.

U naselju Bežanijska kosa, u Ulici Peđe Milosavljevića stanarima je od aprila meseca na raspolaganju nova teretana na otvorenom sa šest različitih sprava za vežbanje postavljenih na podlogu od šljunka. Prostor za vežbanje na otvorenom izgrađen je i u ulici Omladinskih brigada, takođe na Novom Beogradu.

Vračar je postao bogatiji za jedan obnovljen teren za košarku na uglu Mileševske i Cara Nikolaja gde su osim nove podloge, zamenjene i konstrukcije koševa što sada omogućava lepšu igru. Novo igralište obradovalo je mališane u ulici Jovana Rajića.

Na opštini Čukarica sanirana je površina skvera Nadežda Petrović u Ulici Nikolaja Gogolja. Na ovom prostoru je obnovljeno dečje igralište koje je sada sa novim rekvizitima i u skladu sa svim važećim bezbednosnim standardima.

Na Starom gradu ulice Skadarska, Zetska, Simina, Emilijana Josimovića uređene su i zasađen je novi drvored. Na prostoru ove opštine uređen je i skver na uglu ulica Milutina Bojića i Palmotićeve.

Stari grad se može pohvaliti i jednim obnovljenim parkom koji je dobio izgled kakav priliči parku u samom centru Beograda, na Topličinom vencu. U Parku Vojvode Vuka radovi su podrazumevali kompletnu obnovu svih staza, platoa, stepeništa, dečjeg igrališta i zelene površine. Uređenje je obuhvatilo površinu od 3.800 kvadratnih metara. U parku se, kao i do sada, nalaze Spomenik vojvodi Vuku i Banatska česma. Novi element u parku je pozornica u okviru platoa. Popločavanje u parku izrađeno je od granitnih ploča tamno sive, svetlo sive i crvene boje (ukupno 836 m2). Sve granitne ploče imaju protivkliznu završnu obradu. Na delu platoa formiran je ružičnjak , koji je oivičen granitnim ivičnjakom.

U parku je izgrađeno i novo dečje igralište sa podlogom delom od livene gume i delom od granulisanog šljunka. Ugrađeno je ukupno 8 rekvizita za igru dece: ljuljaška sa dva sedišta , dve njihalice, rekviziti „ UNIMINI CLAV“, UNIMINI KOPPY“, „ DRAGONFLY“ i „ AGITO Q“.

Na prostoru parka postavljena je 21 klupa i 10 metalnih đubrijera. Vegetacija je obnovljena novim dekorativnim vrstama. Park krasi 16 novih stabala visokih lišćara, 29 stabala niskih lišćara, a od četinarskih vrsta zasađena su tri stabla ariša. Projektom je predviđeno da na ovoj površini postoji kontinuitet cvetanja različitih vrsta biljaka, tokom većeg dela godine.

Na Savskom vencu uređena je javna zelena površina ispred veterinarskog fakulteta. U parku Manjež postavljeni su stolovi za šah, a u Hajd parku je izgrađena nova teretana na otvorenom.

Radovi na mnogim gradilištima su u toku. Na opštini Palilula u toku je sanacija dva dečja igrališta u ulicama Jastrebačka i Romena Rolana, gde će biti saniran i sportski teren i teretana na otvorenom.

Na Novom Beogradu je u toku sanacija igrališta iza TC „Stari Merkator“, u Bloku 11c. U Ulici Bulevar Nikole Tesle u toku su radovi na obnovi igrališta, teretane na otvorenom i terena za basket. Teretana na otvorenom gradi se i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića. Veliki projekat rekonstrukcije šetališta Lazaro Kardenas, koji će se izvoditi u tri faze, je započet tokom ove godine. U prvoj fazi biće saniran deo šetališta u Bloku 45. U toku su radovi na sanaciji šetališta, dva dečja igrališta, 4 sportska terena i izgradnji saobraćajnog poligona za decu.

U ulicama Cerski venac i Kedrova, na Čukarici je u toku popravka pešačkih staza, a u ulici Poručnika Spasića i Mašare radnici JKP „Zelenilo-Beograd“ završili su sanaciju dečjeg igrališta, a radovi na ozelenjavaju čekaju povoljne vremenske prilike.

Uskoro će i stanari ulica Mile Dimić i Nikole Marakovića na Rakovici dobiti na korišćenje po jedno obnovljeno igralište.

Na Voždovcu je u toku sanacija park-šume Šumice, gde će biti obnovljene pešačke staze, dečje igralište, teretana na otvorenom, a biće izgrađen i park za pse.

U Ustaničkoj ulici na Zvezdari u toku su radovi na sanaciji dečjeg igrališta koje se nalazi u blizini vrtića „Čigra“.

Na Savskom vencu će do kraja godine biti završeni radovi na kompletnoj sanaciji staza i igrališta u parku Milutin Milanković.

Nastavljeno je sa kontinuiranom sadnjom novih stabala na zelenim površinama, kako bi se povećao i obnovio zeleni fond Beograda. Osvrnućemo se na veće akcije sadnje. Formiran je novi drvored u Ulici Maršala Tolbuhina. U parku Ušće zasađeno je 300 stabala. U Zvezdarskoj šumi zasađen je 190 stabala jasena.

Povodom jubileja koji obeležava Preduzeće, zaposleni u JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su prošle nedelje, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zasadili 90 stabala u obliku broja 90.

Sadnja sezonskog cveća u gradskim cvetnjacima je vršena dva puta u toku sezone. Kao i svake godine zasađeno je oba puta po blizu 400.000 cvetova. Ove godine „Zelenilo“ je napravilo poseban cvetnjak na Autoputu, pored isključenja za Bežanijsku kosu. Ćirilični natpis „SRBIJA“ će od sada dočekivati sve posetioce grada koji dolaze iz pravca Aerodroma ili ispraćati one koji odlaze. Za izradu natpisa „SRBIJA“ bilo je potrebno 3 500 sadnica sezonskog cveća u bojama srpske zastave.

Sasvim je sigurno da svakom posetiocu Beograda zastane dah kada pogleda ovakav cvetnjak, a u građanima koji ovde žive izazove osećaj ponosa.

Još jedan novitet kada je ulepšavanje Beograda u pitanju je i vertikalno ozelenjavanje duž saobraćajnica Bulevar Vojvode Mišića i Bulevar Mihajla Pupina, gde su na ogradu na razdelnoj traci montirane saksije sa sezonskim cvećem i perenama različitih vrsta.

„Zelenilo-Beograd“ je svoju delatnost i proizvodni program predstavilo na dva sajma- Sajmu hortikulture i Sajmu „Treće doba“.

Preduzeće je učestvovalo u Akciji prolećnog uređenja Beograda, zajedno sa ostalim komunalnim preduzećima.

Tradicionalne akcije u organizaciji „Zelenila-Beograd“ kojima podržavamo i nagrađujemo sugrađane koji vode računa o okruženju –„Uredimo zajedno“ i „Za zeleniji Beograd“, uspešno su realizovane i tokom ove godine.

„Zelenilo-Beograd“ učestvovalo je u održavanju edukativnih radionica za decu u osnovnim školama, u okviru projektta „Zelena škola“, u saradnji sa organizacijom „Urban rajts“.

Prvi put ove godine obeležen je Dan komunalne delatnosti u čemu je učestvovalo i naše preduzeće uz promociju delatnosti, projekata i mehanizacije koju poseduje za izvršenje različitih poslova. Ovaj dan će se ubuduće obeležavati svake prve subote u septembru.

Za JKP „Zelenilo-Beograd“ svaki dan je dan kada sugrađanima pokazuje kako vodi računa o zelenim površinama. Naši zaposleni su svakodnevno na terenu, gde pod budnim okom javnosti obavljaju svoje poslove, ulepšavaju parkove, igrališta, cvetnjake, a sve na zadovoljstvo sugrađana zbog kojih, na kraju krajeva, i postojimo.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA