• 57

Dečak zabio šestar vršnjaku u glavu: "Deca nam 5 godina trpe teror, sutra će nekom iskopati oko"

Problemi sa nasilnim đakom u školi na Zvezvdari traju već pet godina, žale se roditelji

  • 57

Učenik petog razreda OŠ "Ćirilo i Metodije" na Zvezdari zadobio je hematom na glavi kada ga je njegov vršnjak usred časa ubo šestarom pravo u čelo. Incident se dogodio prošlog petka, 25. oktobra, na času tehničkog.

Nakon kraće rasprave sa vršnjakom iz odeljenja, dečak je prišao, naslonio se na njegovu klupu i samo mu zabio iglu od šestara u glavu.

- Sin je došao iz škole sa ubodom na čelu koji je otekao, pa je delovao kao čvoruga. Otišli smo u Dom zdravlja gde su nam dali uput za Institut za majku i dete ukoliko bude počeo da povraća. Srećom, nije povraćao, ali sam morala da ga budim na svaka dva sata jer mu se ipak stvorio hematom na glavi - priča majka povređenog đaka za Telegraf.

Vršnjačko nasilje, povreda, šestar

Ubod koji je doveo do hematoma, Foto: Privatna arhiva

Da sve bude strašnije, sa dečakom koji je ubo vršnjaka, problemi postoje još od prvog razreda, žale se roditelji druge dece u odeljenju.

- Pet godina deca u odeljenju trpe njegov teror. Uzme tuđi pribor pa ga razbaca. Baca sveske, knjige, užinu, udara drugare, loše se ponaša... Ali, pošto ima dijabetes, svi u školi su blagi prema njemu i godinama tolerišu ovakvo ponašanje. Nešto se mora preduzeti. Danas je ubo dečaka šestarom u čelo, a sutra će nekome iskopati oko - požalio se jedan od roditelja.

Majka povređenog dečaka ne krivi dete koje ga je napalo. Kako kaže, dečak zaista ima zdravstvene probleme i trebalo je da se škola pobrine da se on uklopi u odeljenje.

- Od prvog razreda postoje problemi sa tim dečakom. Pretpostavljam da je agresivan i problematičan baš zato što se nije uklopio u odeljenje, a ni druga deca nisu naučena da ga prihvate - priča ova majka.

Škola: "Radimo na rešavanju problema"

Direktorka škole Manuela Ilić potvrdila je za Telegraf.rs da se incident dogodio, ali nije želela da iznosi detalje.

- Škola radi na rešavanju problema. Uključen je tim za borbu protiv nasilja i psihološko-pedagoška služba. Roditelji ne treba da budu zabrinuti - poručila je direktorka.

Roditelji su pak skeptični. Kako kažu, nakon incidenta se glavna rasprava vodila oko toga da li je dečak uboden šestarom ili ipak nečim drugim. Juče je čak, dodaju, održana i nekakva odeljenska zajednica na kojoj je deca trebalo da se izjasne da li je njihov drug iz odeljenja uboden šestarom ili "samo" udaren.

Video: Katarina o vršnjačkom nasilju: Prijavite nasilnika, nemojte ćutati

(M. Leskovac)

Komentari

  • Danilo 49

    Inace, taj se nesto salio, hteo je nesto drugo, a ovaj se izmakao i ubo ga je u glavu.

  • Danilo 49

    Moj drug poznaje tog sto ima dijabetes.

  • Kasper

    Očigledno je da je dete sa dijabetesom diskriminisano u tom odeljenju i da prosvetni radnici nisu dovoljno uradili na inkluziji od prvog razreda. Treba da se proveri stručnost učiteljice koja je vodila to odeljenje od prvog do četvrtog razreda jer problem datira od ranije. Evidentno je da ga je dečak ubo posle rasprave koja je tome prethodila a o kojoj nema ni reči jer je to bio povod. Za dečaka koji ima dijabetes i koji mora da prima injekcije insulina od 5-8 puta dnevno jedan ubod ne znači ništa. U toku godine njemu ubodu telo oko 5000 puta jer se u toku dana vrši i merenje šećera ubodom prsta i do 10 puta. RFZO nije obezbedio senzore za merenje šećera i dovoljan broj insulinskih pumpi za decu sa dijabetesom što bi im olakšalo život i učinilo ga sigurnijim pod izgovorom da nemaju novca za tu namenu. U Grčkoj školske medicinske sestre vode računa o deci sa dijabetesom mere im šećer i daju korekcije, proračunavaju količinu ugljenih hidrata pred obrok i daju doze insulina a kod nas su prepuštena sama sebi najčešće jer niko nije obavezan da o njima vodi računa ili roditelji dežuraju u školi ukoliko nisu zaposleni. Deca sa dijabetesom su diskriminisana zato nastaju ovakve reakcije a i životno su ugrožena jer ih hipoglikemija - pad šećera može odvesti u komu ili smrt.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima