• 2

U jednu zgradu na Novom Beogradu mogu da se usele dve srpske opštine

Zgrada ima 795 stanova

  • 2

U najvećoj zgradi u Srbiji živi 3.500 ljudi, dugačka skoro kilometar, ima 795 stanova, 62 ulaza na četiri različite adrese.

U novobeogradskom Bloku 21 nalazi se najveća zgrada u Srbiji u kojoj živi oko 3.500 ljudi, a u koju bi se smestilo stanovništvo Crne Trave i Trgovišta zajedno, ali i veliki deo žitelja Golupca, Iriga, Čoke, Nove Crnje, Kosjerića, Osečine, Babušnice ili Bojnika.

Lamele poređane kao devet domina čine tu zgradu jedinstvenom po veličini, ali i po činjenici da ima 62 ulaza na četiri različite adrese - raspoređene između bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đinđića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe, objašnjava glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim rečima, ta zgrada, dugačka skoro kilometar, ima 795 stanova.

Izgrađena je, kako dodaje, pod uticajem trenda koji je pokrenuo jedan od najvećih svetskih arhitekata 20. veka Le Korbizije, a u istoriji arhitekture nazvanim brutalizam.

- U Marseju je početkom 1952. godine počela izgradnja zgrade za oko 1.600 ljudi. Le Korbizje joj je dao ime 'mašina za ljude'. Bila je ideja da stanari sve potrebe zadovolje u zgradi - da imaju mesto za nabavku, rekreaciju, vrtić, na krovu je bila trim staza ... - rekao je Stojčić za Tanjug i dodao da se kasnije trend proširio i na Beograd.

Blok 21 zgrada

Printskrin: Google Maps

Prema rečima Stojčića, najsličniji tom objektu u Marseju mogle bi biti "Televizorke" u bloku 28 od kojih je jedna pored auto-puta a druga do ulice Milutina Milankovića.

Naziv su, kaže, dobile po prozorima koje podsecaju na stare televizore prikačene na fasadu.

- Ti prozori, koji izgledaju malo, su i te kako veliki - dodao je urbanista.

Ipak, kako kaže, teško ih je održavati, a danas imamo i problem  jer nema dovoljno parking mesta, pošto tada nisu važili parametri- 1,1 parking mesto po stanu.

I sadašnji i bivši stanari najveće zgrade u Srbiji vole da se prisete vremena kada je ona bila tek useljena, kada se po krovu moglo trčati, a čega više nema zbog naknadne neplanske izgradnje na poslednjem nivou.

Mnogi se sećaju i da je supruga Josipa Broza Tita Jovanka otvorila školu u koju su išla deca iz te zgrade, a koja se danas zove "Jovan Dučić".

Zgrada u Bloku 21, u neposrednoj blizini "Šest kaplara", Hajata i Centra Sava je zajedno sa Mamuticom, izgrađenom u Zagrebu 1974. godine, a u kojoj u 1.169 stanova živi oko 5.000 ljudi, jedna od navećih u regionu.

Video: Beograđani našli idealan gradski prevoz- samo uskočiš i gotovo!

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Rale

    Koliko dece zivi u toj zgradi to je bitno jel stari ce da umiru i zgrada bice prazna polako kao sto se prazni cela srbija .

  • Ostatak Srbije

    Zato je pola Srbije prazno samo je Beograd postao Srbija mi ostali smo ne bitni

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima