• 7

Vesić: Cilj je da nijedna kuća ne bude bez kanalizacije

On je prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacije u okolini Obrenovca kazao da je bilo potrebno stvoriti preduslove da se taj posao sprovede u nekoliko faza

  • 7

U narednih deset godina nijedna kuća u Beogradu neće biti bez kanalizacije, a cilj je da se sva fekalna voda prerađuje kako ne bi zagađivala reke, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacije u okolini Obrenovca kazao da je bilo potrebno stvoriti preduslove da se taj posao sprovede u nekoliko faza.

- Oko 740 kuća u okolini Obrenovca će za godinu dana imati kanalizaciju - rekao je Vesić.

On je dodao da nije moguće ništa uraditi preko noći i da je bilo potrebno ozbiljno planiranje.

Takođe je dodao da je problem što trećina grada nema kanalizaciju, a da i iz onih delova grada koji je imaju, dve trećine vode ide direktno u Savu i Dunav.

Goran Vesic Manifestacija Dani slobode 2019

Goran Vesić - Foto: Skupština grada

- Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu kako bi sve fekalne vode dolazile u fabriku i tu se prerađivale - istakao je Vesić.

Takođe počinje i prva faza izgradnje te fabrike u Velikom selu, koja će pokriti deo grada u kome živi milion i po građana.

To je skupa investicija, ali ćemo rešiti kompletnu kanalizaciju i ispušatanje fekalija u reke, dodao je on, i naglasio da se takođe završava projektovanje fabrike otpadnih voda u Batajnici, a potom i u Ostružnici...

- Pokrićemo svaki od kanalizacionih sistema i naša politika je da u narednih deset godina nijedna kuća ne bude bez kanalizacije i da se voda prerađuje kako ne bismo zagađivali reke - naveo je Vesić.

Goran Vesić, Dečji sajam

Goran Vesić - Foto: Skupština grada

Zamenik gradonačelnika je kazao da je aktuelna vlast četiri puta više novca uložila u prigradske opštine za razliku od prethodne.

- Moramo da vodimo računa o prigradskim opštinama kako bi građani imali iste uslove i da rešimo sve probleme kao što to činimo u centralnim opštinama - rekao je Vesić.

Kako je rekao, više novca u budžetu omogućuje i to da se više novca sada izdvaja za ovakve projekte.

Vesić je najavio i da će od 1. januara početi da radi gradska poljoprivredna inspekcija, što će doprineti da se poveća naplata korišćenja zemljišta i samim tim, veće ulaganje u ovu oblast.

- Od poljoprivrednog zemljišta je naplaćivana trećina, i sada ćemo sa inspekcijom više naplaćivati, a sav prihod će biti namenjen za poljoprivredu, između ostalog i za atarske puteve, moći će da se ulaže u protiv-gradnu zaštitu, da se obrazuje poljočuvarska služba i slično... - rekao je Vesić.

Izmenama Zakona o glavnom gradu, Beograd je od republike preuzeo sve nadeležnosti kada je poljoprivreda u pitanju.

Vesić je istakao da na teritoriji Beograda postoji 250.000 hektara obradive površine, a da se obrađuje samo 150.000.

Goran Vesić, Dragan Đilas

Goran Vesić - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine, a ponašali smo se kao da poljoprivreda ne postoji, rekao je Vesić.

Istakao je i da se za ovu oblast sada izdvaja više novca, odnosno da je 20 miliona dinara subvencija Grad Beograd davao 2014. godine, a da sada daje 200 miliona, a sledeće godine planira za te namene 250 miliona.

Predsednik Mesne zajednice Krtinska Branko Jević rekao je da će u dva sela kod Obrenovca - Krtinska i Burovci biti ugašeno 750 septičkih jama i da će početi priojekat uvođenja kanalizacije, što će biti veoma važno za sve meštane.

On je zahvalio predstavnicima Grada Beograda, opštine Obrenovac i svim ostalim strukturama koje su pomogle realizaciji projekta.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je da će 15. novembra biti otvoren tender za igradnju kanalizacije na šabačkom putu, a da se takođe sprema projekat izgradnje kanalizacije u delu Zabrežje, Belo Polje, i da će hiljade domaćinstava biti pokriveno ovom mrežom.

Video: Ušli smo u Borču i zatekli radnike koji čiste kanale

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milic

    Moja kuca nema ni vodu i ako na 10 metara prolazi vodovodna mreza a nema ni kanalizacije i ubedjen sam da narednih 100 godina nece imati jel to je selo u opstini svilajnac a od evropske komisije opstina dobila milione evra za uredjenje samo pare verovatno promenile smer.

  • дуско

    A ako nemaju ljudi vodu (citaj Ritopek ) onda kanalizacija dobro dodje, svaka cast gospodine Vesicu, bar ispunite obecanje i ustavom zagarantovana prava normalnih ljudi.

  • Mile Ilic

    Uzasno cenim to sto je Beograd u radovima i sto se grad renovira i obnavlja u svakom smislu te reci. Problem je da smo na ivici snage jer nam se grad pretvorio u KANALIZACIJU. Firme koje izvode radove ne rade kako treba uticite sa svojih funkcija da inspekcije obilaze redovno gradilista i da vode racuna o tome koliko djubre ostaje iza radova... Hvala na razumevanju..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima