Platani sa prvom vegetacijom formirali nove krošnje

Početkom ove godine JKP „Zelenilo-Beograd“ izvršilo je orezivanje 422 stabla u ulicama 27.marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana

  • 2
Orezivanje stabla Foto: Arhiva Zelenilo-Beograd

Stabla su sa prvim vegetacionim periodom, tokom proleća i leta , formirala nove krošnje, tako da danas možemo reći da u estetskom i u funkcionalnom smislu ponovo doprinose okruženju.

Sva stabla su orezana u skladu sa Rešenjem opštine Palilula i Rešenjem opštine Stari grad. Stručna komisija je obišla svako stablo u drvoredu i u svom mišljenju, na osnovu kojeg je izdato rešenje, predložila mere koje treba izvesti.

Orezivanje stabla Foto: Promo/Zelenilo-Beograd

Svakako je postojala potreba za orezivanjem ovih stabala. Stabla su u drvoredu su odrasla, sa krošnjama koje su bile velikog gabarita i ugrožavale su objekte i kontaktnu mrežu. Zbog planirane rekonstrukcije ulica u kojima se nalazi drvored, prilikom radova je bilo očekivano da će doći do oštećenja dela korenovog sistema stabala. Da bi se što više smanjio uticaj radova na stabla, bilo je potrebno u izvesnoj meri redukovati i krošnju.

Prilikom procene je konstatovano da je većina stabala stabla fiziološki zrela. Gradska sredina, posebno uslovi sredine u kojima rastu drvoredna stabla izlažu biljke velikom stresu. Stabla trpe uticaje zagađenog vazduha, čađi, zaslanjivanja zemljišta, nedostatak vode i sl. Sve to utiče na njihovo zdravstveno stanje. U urbanoj sredini, česte su i intervencije na podzemnim instalacijama, gde prilikom sanacije raznih kvarova dolazi do oštećenja na korenovom sistemu. Posle dugog niza godina u ovakvim uslovima, na stablima, koja su osetljivijeg zdravstvenog stanja nego ona u prirodnom staništu, neizbežno dolazi do pojave entomoloških i fitopatoloških oboljenja.

Orezivanje stabla Foto: Promo/Zelenilo-Beograd

Zbog svega navedenog, a u cilju očuvanja bezbednosti ljudi i imovine, izvedeni su radovi na orezivanju stabala do zdravog tkiva, uklanjanje suhovrhih grana i delova grana i debla zahvaćenih procesom truleži.

Svi veći rezovi su premazani zaštitnim sredstvom, kako bi se sprečio ponovni razvoj bolesti na stablima.

Na kraju napominjemo da JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd kao preduzeće čija je osnovna delatnost uređenje i održavanje javnih zelenih površina, ima veliku odgovornost prema sugrađanima, njihovoj imovini, ostalim objektima i infrastrukturi u gradu. Zbog toga je obaveza „Zelenila“ da pravovremeno preduzima sve neophodne mere na stablima, i da stabla u Beogradu održava u stanju u kome su ona bezbedna za okolinu, kako bi sugrađani i imovina bili zaštićeni, iako takve aktivnosti ponekad izazivaju otpor javnosti.

Orezivanje stabla Foto: Promo/Zelenilo-Beograd

Takođe ističemo da „Zelenilo-Beograd“ i stručnjaci zaposleni u njemu imaju razvijenu svest i znanje o značaju svakog pojedinačnog stabla i svakodnevno ulažu velike napore kako u negu, zaštitu i očuvanje drveća u Beogradu, tako i u povećanje ukupnog broja stabala stalnom sadnjom novih sadnica.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    8. novembar 2019 | 23:39

    Ja stvarno ne razumem kako se ovo može nazvati negom i da li su inženjeri u zelenilu Beograd završili bilo kakve ispite za arborikulturu na svojim fakultetima.

  • Mujo

    8. novembar 2019 | 19:33

    Svaka cast. Profesionalno uradeno. Sada lepo izgledaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA