• 1

Gradonačelnik Beograda na Svetski dan deteta obećao Tiršovu 2 sa najsavremenijom opremom

Dugo očekivana bolnica u Deligradskoj iznenadiće nas mnogo čime

  • 1

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je na Svetski dan dece da je našim najmlađim sugrađanima neophodna nova dečja klinika, odnosno Tiršova 2.

On je naglasio da su se još 1989. godine svi na nivou nekadašnje države složili da je neophodna takva bolnica, međutim, iz nekog razloga taj projekat nije realizovan. Postoji, kako je rekao, nejasnoća zašto se bolnice za odrasle pacijente mnogo brže i lakše grade nego dečje bolnice, ali je najvažnije da su se sada stekli uslovi. Zaključkom Vlade Republike Srbije određena je lokacija za Tiršovu 2 na kraju Deligradske ulice što znači da je realizacija sve bliža .

– Lokaciju su birali stručni ljudi, ali je bilo važno i da se ispune određeni kriterijumi. Prva stvar koja je pomogla da se ova lokacija izabere jeste da ljudi koji žive sa ove strane reke imaju vrhunsku dečju kliniku. Drugi razlog jeste taj da Tiršova 2 ima direktan izlaz na auto-put u dva smera, biće napravljen i kružni tok, a postojaće i isključenje sa auto-puta samo za Tiršovu 2. Takođe iz centra grada pacijenti će imati pristup iz pravca Deligradske ulice. Sa treće strane blizu je i Ginekološko-akušerska klinika tako da deca koja se rode sa najtežim komplikacijama mogu odmah da se leče ili operišu na novoj klinici – rekao je Radojičić i dodao da je cilj da se nova zgrada uklopi u mesto gde će se nalaziti, a zato su važne i saobraćajnice koje treba da omoguće pacijentima što brži i lakši pristup.

On je istakao da će ova bolnica biti vrlo savremena, s obzirom da će biti urađena prema primeru najnovijih bolnici u Evropi koji će služiti kao modeli projektantima da se odabere najbolja moguća opcija.

– Nova dečja bolnica će biti rasprostranjena na više od trideset hiljada kvadrata, sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, a oprema najnovija, te će najsavremeniji standardi definitivno biti zadovoljeni. Još četiri podzemne etaže površine su oko 28 hiljada kvadrata te će omogućiti parking za 600 automobila – rekao je Radojičić i dodao da je planirano rušenje postojećeg objekta na lokaciji tokom zime kada kreću pripremne aktivnosti na terenu za samu izgradnju.

Tiršova 2 trenutno je u fazi izrade urbanističkog projekta, a istovremeno se završava fizibiliti studija. Odvijaće se u četiri faze gde je prva rušenje postojećeg objekta, druga je izgradnja saobraćajnice, u trećoj su pripremni radovi, a četvrta faza je gradnja. Priprema lokacije počeće tokom zime, a izgradnja na proleće 2020. godine – naveo je Radojičić i zaključio da Tiršova 2 ne predstavlja samo veliki projekat već i potpuno nov pristup malim pacijentima u modernoj bolnici kakve imaju njihovi vršnjaci u najsavremenijim zemljama sveta.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • JS

    Dr Radojicicu ko ce tu da radi? Ni u sadasnjoj Klinici nema dovoljno osoblja, svih struktura. Nema ih ni u drugim Zdravstvenim ustanovama. Hoce li tu raditi oni sa kursom i iz ovih 'novih obrazovnih ustanova'. Bez iskustva i nenauceni i obuceni.Sestra i tehnicar se ne postaje za sest meseci, a ni lekari. I gde ste sada, o tome cete kasnije. Kako cete naci radnu snagu? Iz inostranstva?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima