≫ 

Simbol sa nacionalnog grba dobio mural u Beogradu: "Odgovornost je naša za orla krstaša"

Upotreba zabranjenih otrova u poljoprivredi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni desetkovala populaciju orla krstaša

  • 0
Mural, Orao krstaš

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Sveta ptica, simbol sa nacionalnog grba i vekovna inspiracija našeg naroda, orao krstaš, dobio je mural u Beogradu.

Usled nebrige, orao krstaš je u Srbiji doveden na rub opstanka sa svega jednim gnezdećim parom na severu Banata. Ova činjenica bila je inspiracija umetniku Petru Popoviću - Pirosu, da svojim muralom prenese poruku "Odgovornost je naša za orla krstaša".

- Iza mog novog murala koji je osvanuo na jednoj dorćolskoj zgradi stoji priča o opstanku i o naporu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da orla krstaša spase od iščezavanja sa našeg neba. Oni tokom gnezdeće sezone danonoćno čuvaju poslednje gnezdo iz koga zahvaljujući tome već tri godine uspešno izleću novi mladunci krstaša - kaže Piros.

Da poruka koja se nalazi na samom muralu nije slučajno tu, govori činjenica da je jedan od osnovnih razloga drastičnog smanjenja populacije orla krstaša upravo ljudski faktor.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je upotreba zabranjenih otrova u poljoprivredi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni desetkovala populaciju orla krstaša. Kada se tom problemu doda i nedostatak drveća na kojima bi krstaši svili svoja gnezna, manjak plena i uznemiravanje, dolazimo do toga da je intenzivna briga koju Društvo trenutno sprovodi kada je u pitanju ova vrsta više nego neophodna.

Pred Društvom su brojne aktivnosti: postavljanje novih gnezda, istraživanje, obnovu staništa, obezbeđivanje plena na teritoriji orla krstaša, program čuvanja gnezda, sadnju stabala, postavljanje livestream kamera za nadzor gnezda i obeležavanje ptica satelitskim odašiljačima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA