≫ 

Hitna izmena naziva Ulice Emila Perške: Ipak se neće zvati po ustaškom prvaku, ovo je novo ime

Emil Perška je promovisao knjigu 'Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sjećanje na vojnički ustanak od 5.12.1918', i radio u NDH-zijskoj policiji

  • 42
Stjepan Stevo Filipović, Emil Perška

Foto: Wikipedia, Slobodanka Vasić/United States Holocaust Memorial Museum

Na sednici Кomisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, koja je održana danas, usvojen je predlog za hitnu izmenu naziva Ulice Emila Perške i upućen je u skupštinsku proceduru. Predlog koji je upućen Skupštini grada jeste da Ulica Emila Perške bude preimenovana, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, a na osnovu dostavljene inicijative građana pomenute ulice, u Taraišku ulicu.

U obrazloženju inicijative građana se navodi da je Taraiš deo naselja u Železniku na gradskoj opštini Čukarica u čijoj se blizini i nalazi predložena ulica koja bi ponela to ime.

Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na opštini Čukarica, po kojoj će biti preimenovana Ulica Emila Perške u Taraišku ulicu, biće na dnevnom redu sednice Skupštine Grada Beograda, koja će se održati u petak, 29. novembra.

Inače, ulica kojoj je dodeljen naziv po Emilu Perški imenovana je u okviru projekta „Ažuriranje adresnog registra” zbog postojanja potrebe da se ulica imenuje, s obzirom na to da je postojala kao krak postojeće Ulice Stevana Filipovića. Ulica narodnog heroja Stevana Filipovića ostala je nepromenjena, dok su poprečni kraci, između ostalog i pomenuta ulica, morali da dobiju zvanične nazive. Tako će jedan krak koji je prvobitno nazvan po Emilu Perški biti preimenovan u Taraišku ulicu, a glavni deo Ulice Stevana Filipovića zadržao je nepromenjen naziv.

Кo je bio Emil Perška

 

Hrvatski Jutarnji list piše da je Perška po nacionalnosti bio Slovak, a politički – žestoki Hrvat.

- To ga ipak nije sprečavalo da između 1920. i 1928. odigra 14 utakmica i postigne dva gola za reprezentaciju Кraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Nakon što je 1928. Puniša Račić u beogradskoj skupštini pobio prvake HSS-a, svi hrvatski fudbaleri pa i Perška, odbili su nastupati na državnu selekciju - piše Jutarnji list.

Uskoro je Perška završio igračku karijeru i posvetio se sportskom novinartvu i publicistici.

- Po uspostavi NDH, Emil Perška je promovisao knjigu 'Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sećanje na vojnički ustanak od 5.12.1918', i radio u NDH-zijskoj policiji. Hrvatski desničari ga slave zbog načina kako je navodno skončao. Tvrdi se da nije pobegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvijezdi, i tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svedoci ili materijalni dokazi, koji potvrđuju ovu priču - napominje list.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • flamantes

    28. novembar 2019 | 11:48

    Izgleda je Filipoviću pored toga što je bio partizan, neizmjerno veći grijeh što su ga objesili četnici i Njemci zajedno, pa je nepoželan i pored neizmjerno herojskog i prkosnog gesta pod vješalima. Odričete se svijetlih trenutaka svoje istorije i tonete u glib.

  • Rade

    28. novembar 2019 | 09:48

    Ovo može samo u Zemlji Srbiji!!!

  • Laki

    28. novembar 2019 | 10:15

    Pa koji je taj ko je predložio to ime za tu ulicu, pa dajte ljudi malo uozbiljite se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA