• 25

Uginuo sibirski tigar Bajkal kog je Beograd obožavao: O njemu su kolale razne priče, a ovo je istina

Iz cirkuske torture spasen je i donet u Srbiju, a u poslednjih nekoliko meseci vodio je mučnu borbu sa zdravljem

  • 25

Jedan od kaveza beogradskog zoološkog vrta ostao je prazan, jer je jedan od njegovih najpoznatijih stanovnika, sibirski tigar uginuo. Bajkal, kako mu je bilo ime, imao je 20 godina.

Iz cirkuske torture spasen je i donet u Srbiju, a u poslednjih nekoliko meseci vodio je mučnu borbu sa zdravljem.

I pored velikog zalaganja veterinara kao i svih zaposlenih, Bajkal je zauvek napustio ovaj svet.

- Potvrđujemo uginuće našeg tigra Bajkala. Životinja je bila izuzetno stara (20 godina), a smrt je nastupila kao posledica starenja i gerijatriskih procesa. Razvio se adenokarcinom na bubregu, što je dovelo do otkazivanja istih, kao i multisistemskih problema - potvrđeno je za Telegraf.rs iz Beo zoo-vrta.

Panika zbog stanja tigra, a samo je bio star i bolestan

U aprilu ove godine, sada pokojni Bajkal našao se u žiži javnosti, jer su fotografije njega iznurenog i starog dospele na društvene mreže, pa su se mnogi pitali u kakvim on to uslovima obitava.

Tada su iz Beo zoo-vrta objasnili da razloga za napade na optimalnost uslova i brigu nema, jer je Bajkalovo zdravstveno stanje bilo loše.

- Pre više od godinu dana, urađeni su detaljni pregledi, zajedno sa profesorima Fakulteta veterinarske medicine. Urađen je ultrazvučni pregled organa, hemataloška i biohemijska analiza krvi i tom prilikom otkrivene su velike cistične promene na unutrašnjim organima, jetri, bubrezima, ali je odlučeno da eventualna operacija ne bi dala željene rezultate i životno bi ugrozila životinju - rekli su pre osam meseci iz Beo zoo-vrta.

Sibirski tigar je duže vreme, uz redovne obroke, dobijao vitaminsku terapiju koja je pomagala u ublažavanju tegoba. Dobijao je propisane količine hrane svakodnevno i nije bilo govora o zanemarivanju.

- Preporuka nakon urađenih analiza bila je da se razmisli o eutanaziji, ali kako Beo zoo vrt uvek pokušava do poslednjeg trenutka da izbegne takvo rešenje, odlučili smo da dodatnom pažnjom i negom pokušamo da olakšamo teško stanje u kojem se naš tigar nalazi. Na kraju hteli bismo da da napomenemo da svakodnevnu brigu o svim našim životinjama vode zaposleni i veterinari i sa istom pažnjom se ophode prema svakoj od njih - rečeno nam je tada iz Beo zoo vrta.

VIDEO: Amerikanci su se zgadili kad su videli kako i gde živi foka u srpskom zoo-vrtu

(S. Čenad)

Komentari

  • BTW

    #closethezoos #freeanimals

  • hogar

    prelepe i jake zivotinje stavljene u kaveze u raznim zoovrtovima zbog cega.... pustite ih u nacionalne parkove koji su im prirodna stanista da zive kako dolikuje.... protiv sam zatvaranja u razne zoovrtove koliko god lepi bili.... sada je tehnologija napredovala pa moze se nesto drugo osmisliti

  • Blok21

    Zatvorite ovu rupu ili ga preselite na veci prostor

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima