• 2

"Zrelost društva ogleda se u tome kako se odnosimo prema najmlađima, starima, ženama i invalidima"

Goran Vesić predstavio rezultate projekta "Beograd jednakih mogućnosti"

  • 2

Osobe sa invaliditetom predstavljaju jednu od najvećih marginalizovanih grupa, a upućenost u potrebe i mogućnosti tih osoba i dalje je nedovoljna - rečeno je danas na konferenciji u Starom dvoru na kojoj je, predstavljanjem rezultata projekta "Beograd jednakih mogućnosti", obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Nepoznavanje načina komunikacije i pružanja podrške, predrasude, strah od greške i slični faktori sputavaju ljude da nesmetano komuniciraju sa osobama sa invaliditetom i pruže im adekvatnu podršku, rezultat je tog projekta koji je Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije realizovala u proteklih šest meseci, uz finansijsku podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Goran Vesić

Foto: Facebook/ Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je veoma važno da se društvo odgovorno odnosi prema osobama sa invaliditetom i izrazio zadovoljstvo što je to slučaj poslednjih godina.

- To nije dovoljno, ali ako svaki dan, mesec, godinu učinimo dodatni napor doći ćemo jednog dana u situaciju da možemo da kažemo da su svi članovi našeg društva ravnopravni - rekao je Vesić.

Goran Vesić

Foto: Facebook/ Goran Vesić

- Zrelost jednog društva se -  naveo je - ogleda prema tome kako se odnosi prema najmlađima, najstarijima, ženama i osobama sa invaliditetom i dodao da naše društvo još uvek nije dovoljno zrelo, ali da je na putu da to postane -

- Bilo bi neiskreno da kažemo da smo, kao društvo, uradili sve da osobe sa invaliditetom osećaju da su jednaki članovi društva. Nismo uradili sve, neke stvari su mogle da se urade sa možda malo vise dobre volje, za neke je potrebno malo više para, ali ovaj dan treba da bude dan kada svi treba da razmisle o tome da li smo još nešto mogli da uradimo kako bi osobe sa invaliditetom osetile da su prihvaćen deo društva, kao i svi ostali njegovi članovi - rekao je Vesić.

Goran Vesić

Foto: Facebook/ Goran Vesić

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • PRC

    "Zrelost društva ogleda se u tome kako se odnosimo prema najmlađima, starima, ženama i invalidima". Što se tiče invalida situacija je ovakva, osobe sa 100% telesnim oštećenjem, jedna grupa prima tuđu negu u visini 28.000 a druga (privilegovana) grupa prima oko 97.000 mesečno. Sa nekadašnjim ministrom Lalovićem 2005. je dogovoreno da prva grupa prima 70% od prosečnog ličnog dohotka i da se vremenom to uvećava. Da se danas poštuju makar onih 70% primanje bi iznosilo oko 38.000.

  • A zašto

    Ženama? Zar one i muškarci nisu potpuno ravnopravni, odakle one u naslovu?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima