• 3

Velelepna kuća porodice Petronijević na Vračaru proglašena za spomenik kulture: Datira još iz 1922.

Kuća baštini sećanje na tri veoma značajne srpske porodice koje su učestvovale u stvaranju i definisanju srpske moderne države - porodice Petronijević, porodice Piroćanac i porodice Jurišić Šturm

  • 3

Kuća porodice Petronijević u Beogradu proglašena je za spomenik kulture, odlučila je Vlada Srbije. Kuća koja se nalazi na teritoriji opštine Vračar u Ulici kneza Miloša 19, a projektovana je 1922. godine kao višespratna stambeno-poslovna zgrada doktora Miloša Petronijevića, šefa Narodne Banke za stranu korespodenciju.

Zgradu je projektovao arhitekta Nikola Nestorović, prvenstveno za porodicu Petronijević, uz stanove i dućane za rentiranje.

Spomenik kulture je koncipiran u akademskom stilu, sa rustičnom obradom prizemlja i mezanina, dok su spratovi urađeni uz obilje secesijske plastike, navodi se u obrazloženju objavljenom u Službenom glasniku.

Spomenik kulture poseduje arhitektonsko-urbanističku vrednost kao važan deo stvaralačkog opusa arhitekte Nikole Nestorovića, ali i kulturno-istorijsku vrednost s obzirom na to da baštini sećanje na tri veoma značajne srpske porodice koje su učestvovale u stvaranju i definisanju srpske moderne države - porodice Petronijević, porodice Piroćanac i porodice Jurišić Šturm.

Udruženje "Kuća Petronijevića", spomen dom ovih velikih porodica, u svom fundusu ima veliki broj originalnih dokumenata, originalnih umetničkih dela, onovremenog nameštaja, upotrebnih predmeta koji su dostupni javnosti na uvid putem izložbi, organizovanih predavanja, publikacija i seminara.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    DALI JE I ONA OD KOMUNJARA POSLE RATA OTETA !!!?????!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima