• 2

Preporuka od JKP "Zelenilo-Beograd": Kupite jelku sa busenom

JKP „Zelenilo-Beograd“ za Novogodišnje i Božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima Ul. Vojvode Stepe br. 405 i Ul. Marije Bursać bb u Zemunu i u maloprodajnom objektu na Kanarevom brdu

  • 2

Cene jelke sa busenom, u zavisnosti od visine (1,2-2,0 m), iznose od 1.500,00 do 2.000,00 dinara.

JKP „Zelenilo-Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih intalacija. Na ovaj način produžava se život četinara ali istovremeno svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika utiče na povećanje broja stabala u gradu, što je neophodno i korisno.

JKP Zelenilo, Jelke sa busenom

Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

Prilikom kićenja jelke treba da se vodi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina.

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se po mogućstvu redovno orošava, tj.prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja.

Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

(Telegraf.rs/PR)

Komentari

  • Nele

    Bravo..lepa tema

  • Toni

    Rano je jos za jelku daleko je Bozic i Nova godina ce da se osusi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima