• 0

"Pobednik" je skinut sa postolja pre dva i po meseca: Pogledajte kako sada izgleda

U ateljeu vajara se trenutno radi na ugradnji nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture

  • 0

Simbol Beograda, skultptura Pobednika, skinut je oktobra ove godine sa postolja posle 9 decenija, kako bi bio rekonstruisan, a na njegovom Tviter nalogu pojavile su se najnovije fotografije koje pokazuju dokle se stiglo sa rekonstrukcijom.

- U ateljeu vajara se trenutno radi na ugradnji nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture. Detalje tehničkog rešenja oslanjanja figure uradio je Građevinski fakultet. Rešenje će obezbediti trajnu i sigurnu vezu između skulpture i stuba - navedeno je u opisu fotografija.

Takođe, pre nekoliko dana je objavljeno i da je skulptura Pobednika sastavljena iz više delova povezanih pomoću 132 šrafa.

- Nakon 90 godina, stanje nekih šrafova je izuzetno loše. Sada su svi šrafovi očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbeđen novim zavarima - stoji u opisu.

Prema planu, simbol Beograda bi ponovo na svom mestu trebalo da se nađe za četiri meseca, dakle oko 10. februara ako to vremenski uslovi tada budu dozvolili.

Video: Snimak Pobednika izbliza na restauraciji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima