• 0

"Pobednik" je skinut sa postolja pre dva i po meseca: Pogledajte kako sada izgleda

U ateljeu vajara se trenutno radi na ugradnji nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture

  • 0

Simbol Beograda, skultptura Pobednika, skinut je oktobra ove godine sa postolja posle 9 decenija, kako bi bio rekonstruisan, a na njegovom Tviter nalogu pojavile su se najnovije fotografije koje pokazuju dokle se stiglo sa rekonstrukcijom.

- U ateljeu vajara se trenutno radi na ugradnji nove konstrukcije od nerđajućeg čelika unutar skulpture. Detalje tehničkog rešenja oslanjanja figure uradio je Građevinski fakultet. Rešenje će obezbediti trajnu i sigurnu vezu između skulpture i stuba - navedeno je u opisu fotografija.

Takođe, pre nekoliko dana je objavljeno i da je skulptura Pobednika sastavljena iz više delova povezanih pomoću 132 šrafa.

- Nakon 90 godina, stanje nekih šrafova je izuzetno loše. Sada su svi šrafovi očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbeđen novim zavarima - stoji u opisu.

Prema planu, simbol Beograda bi ponovo na svom mestu trebalo da se nađe za četiri meseca, dakle oko 10. februara ako to vremenski uslovi tada budu dozvolili.

Video: Snimak Pobednika izbliza na restauraciji

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima