Obnovljena fasada zgrade stare železničke stanice

Ovo zdanje je spomenik kulture od velikog značaja

  • 6
Zgrada stare železničke stanice Foto: Facebook/Горан Весић

Fasada zgrade nekadašnje glavne beogradske železničke stanice osvanula je u novom, rekonstruisanom ruhu.

Skele su sklonjene, a ova lepotica s kraja 19. veka sada ponovo dominira Savskim trgom.

- Građanke i građani Beograda mogli su danas da vide kako izgleda obnovljena fasada na zgradi stare Železničke stanice kada su skinute skele. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda skoro je završio fasadu, popravljen je krov i zamenjena stolarija. Ostalo je još da se uradi cokla od kamena - naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ovo zdanje je, inače, spomenik kulture od velikog značaja i podignuta je pred otvaranje pruge Beograd - Zemun.

Kako se navodi na sajtu gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture "u vreme građenja zgrada je predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja i simbola tadašnje kraljevske prestonice".

- Jedna je od prvih železničkih stanica u Srbiji, čiji je projekat obuhvatao specifičan arhitektonski program i sadržaje prilagođene evropskim tehničkim dostignućima - navodi se na sajtu Zavoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Оги

    25. decembar 2019 | 23:31

    Koga uhvate da šara kopanje kanala.Ili tri meseca CZ-a! Dosta. !!!

  • DD

    26. decembar 2019 | 00:57

    Sve je to lepo. I ta zgrada sada stvarno sija. I to je to. Ona samo sija i nicemu vema vise nikakvu ulogu. Ona ce uvek za ave biti zgrada glavne zeleznicke stanice. Poznajem neke ljude sa zeleznice. Svaki put kad im dodju strani strucnjaci nikako ne mogu da im objasne da smo preselili najstariju zeleznicku stanicu u ovom delu Evrope. Svi postavljaju isto pitanje: “kako mislite preselili?” Jer se nigde u svetu ne ukida stanica stara 135 godina sa zgradom koja je, kako je receno, u to vreme predstavljala ogromno dostignuce arhitekture. I kad kazem ukinuta zaista to mislim. Jer nova zeleznicka stanica stanica u prokopu ne moze da se meri sa onim sto se nekad zvala zeleznicka stanica Beograd. Niti moze da se do nje dodje, zbog jako lose povezanosti sa ostatkom grada, a cak i kad postoji prilika za povezivanjem uz pomoc metroa, taj metro ce ici svugde samo ne tu. Ne znam da li gradske vlasti znaju da je projektom zeleznicke stanice Bgd centar jos iz sedamdesetih godina isplanirano da on metroom bude povezan sa ostatkom grada. Ocigledno da ne znaju. U ovoj drzavi se sve radi da se unisti zeleznicki saobracaj u potpunosti. Dzaba vam najmodernija pruga kad nema voza koji ce njom ici, a ni putnika. Pa i to malo putnika kad dodje u Beograd i kad stigne na nasu novu glavnu stanicu “Beograd centar” i kad izadje iz nje verovatno ce postaviti pitanje: “Pa gde je taj centar?” Tako da ova divna zgrada koja je pod zastitom je sada samo lepa zgrada na Savskom trgu i nista vise. I kad bude postala taj neki muzej ona ce uvek biti zapamcena kao zgrada glavne zeleznicke stanice koji su neki toboz pametni strucnjaci odlucili da uniste prvu put u istoriji sveta zarad Beograda na vodi. Pa zar te zgrade nisu mogle da se izgrade i sa stanicom na tom mestu. Ali eto ona je bar lepa

  • Maki mala

    25. decembar 2019 | 23:04

    Cemu sad fasada? Cemu novo ruho zgrade?Da li ste se gospodo na vlasti zapitali sta je sa nama hiljadu zeleznicara koje ste proglasili tehnoloskim viskom i sa bednim otpremninama pustili niz vodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA