≫ 

Želje beogradskih zatvorenika za Novu godinu: "Vama da čuvate porodice, a sebi da budem pametniji"

D.J. koji ima 48 godina ističe da za njega kićenje jelke predstavlja "delić kuće", koje unosi radost u život

  • 1

Tradicionalno ukrašavanje novogodišnje jelke danas je održano u Okružnom zatvoru u Beogradu, a tom prilikom zatvorenici su istakli da za njih taj čin predstavlja deo porodične i praznične atmosfere, od koje su kako su istakli, vrlo udaljeni.

A.D. ima 31 godinu i nalazi se na izdržavanju kazne zatvora i na lečenju od narkomanije.

- U sklopu mog lečenja spada okupaciona radna terapija, i mi se tako bavimo raznim tehnikama, u kojima između ostalog izrađujemo ukrase za jelku. Ova angažovanost mi mnogo znači, jer znatno brže prolazi vreme - istakao je jedan od zatvorenika.

SRBIJA OKRUZNI ZATVOR Ukrašavanje novgodišnje jelke Foto: Tanjug/Zoran Žestić

D.J. koji ima 48 godina ističe da za njega kićenje jelke predstavlja "delić kuće", koje unosi radost u život.

- Želim da poručim svima da čuvaju svoje porodice i porodični duh, a sebi da sledeći put budem pametniji, ako mi se ukaže prilika za to - istakao je.

A.R. ima 25 godina, i njegova poruka za sve je da se okrenu jedni drugima, da isprazne um i da opušteno žive, gledajući pozitivnije na stvari oko sebe.

Najveća njegova želja će se ispuniti, kako kaže, za Novu godinu izlazi napolje.

SRBIJA OKRUZNI ZATVOR Želim da poručim svima da čuvaju svoje porodice i porodični duh Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dragana Kaličanin iz Specijalne zatvorske bolnice istakla je da je rad sa osuđenim licima izuzetno težak i odgovoran posao, naročito kada se radi sa ljudima koji imaju zdravsteni problem.

- Bilo da se radi o psihijatrijskim slučajevima ili slučajevima koja imaju bolesti zavisnosti, zadatak je vrlo odgovoran. U bolnici se leče osuđena lica, koja su sudskim putem dobila obaveznu meru psihijatrijskog lečenja i čuvanja, i lečenja od alkoholizma i narkomanije - poručila je Kaličanin.

Dodala je da, pored tretmana lečenja, psihoterapije i drugih aktivnosti, svi zatvorenici obavljajući okupacionu radnu terapiju, mogu da se kreativno izraze i da bar na kratko izađu iz zatvorskog sistema.

JELKA KICENJE OKRUZNIZATVOR Dragana Kaličanin Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Važno je da se barem malo osete slobodnim ljudima. A skoro je završena i prodajna ižlozba njihovih radova i njihove izložbe su dobro posećene. To je vrlo značajno - rekla je Kaličanin.

Jelena Ristić iz Okružnog zatvora u Beogradu je poručila da se čin kićenja novogodišnje jelke praktikuje zbog približavanja porodičnog duha osuđenim licima i dodala da će takva atmosfera prijati i svim zaposlenima u zatvoru.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    27. decembar 2019 | 19:24

    Nije mi jasno, ko je osmislio da obraduje zatvorenike?! Ubice, ljudie koji su silovali zene i decu, pijance koji su gazili i ubijali ljude na putu (hvala Bogu u zatvoru nema politicara koji su pljackali i naucili na raskos), prodavce droge, da obradujete?! Trosenjem para! Treba za im obezbedite i pecenje i poklone za Bozic. A sirotinje koliko volis, bolnice bez grejanja i hrane. Pa zar oni ne izdrzavaju kazne?! Ko je lud u celoj toj prici drzavi?! Izgleda cela vlast. Ovo je najgore od svega sto se desavalo pre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA