• 16

Nove kazne, ali i nove pogodnosti: Od sutra u Beogradu mnogo toga više neće biti isto

Mnoge odluke stupaju na snagu 1. januara

Zabrana upotrebe nerazgradivih plastičnih kesa, dodatna novčana pomoć za porodilje i nova pravila kada je reč o poštovanju kućnog reda u zgradama, samo su deo odluka koje će se u Beogradu primenjivati u 2020. godini.

Već od sutra, prvog dana nove godine, počinje da se primenjuje novo pravo, a reč je o novčanom iznosu od 10.000 dinara čime je obezbeđeno da svaka porodilja sa teritorije Beograda, za drugorođeno dete, dobija ukupno 20.000 dinara.

Bebe Blizanci

Nove pomoći za porodilje Foto: Profimedia

Osim toga, porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja u iznosu od 10.000 dinara, isto toliko za prvorođeno dete, a 25.000 dinara nezaposlenoj porodilji, za treće dete iznos je 30.000 dinara, a za blizance 50.000 dinara.

Zbogom, kese

Od prvog dana 2020. godine u Beogradu će početi da se primenjuje i Odluka o uslovima korišćenja kesa u prodavnicama, prema kojoj se plastične kese mogu koristiti iskučivo ukoliko su razgradive.

Naime, trgovci su dužni da na kasi u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji Beograda, stave potrošačima na raspolaganje razgradive plastične kese za višekratnu upotrebu (debljine preko 50 mikrona), papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu, koje su pogodne za reciklažu, kao zamena za lagane plastične kese (debljine od 15-50 mikrona).

plasticne kese, kesa, torba, kupovina, djubre, đubre, ekologija

Zaboravite plastične kese Foto-ilustracija: Pixabay

Kontrolu upotrebe plastičnih kesa vršiće mesno nadležne Opštinske komunalne inspekcije koje su ovlašćene da, ukoliko utvrde nepravilnosti u primeni ove odluke, pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu, kao i preduzetniku izdaju prekršajni nalog.

Kontrola korišćenja plastičnih kesa vršiće se i po službenoj dužnosti kao i po prijavama sugrađana, nadležnom organu lokalne samouprave.

A od komšije - kazna od 5.000 dinara 

U novoj godini primenjivaće se i Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno poslovnim zgradama na teritoriji Beograda, koju je Skupština grada usvojila sredinom novembra.

stambena zgrada, stanari,

Ko ne poštuje pravila, moraće da plati Foto: Pixabay

Nepoštovanje odredaba te odluke upravnik ili stanar prijavljivaće nadležnoj inspekciji, odnosno komunalnoj miliciji koja će za to izricati novčanu kaznu, pa će tako fizička lica, za remećenje kućnog reda, morati da plate 5.000 dinara.

Dostave samo noću

U Beogradu je prvog decembra stupila na snagu odluka o dostavi koja predviđa da će snadbevanje radnji, restorana i ostalih objekata koje imaju takvu vrstu usluge moći da se obavlja samo između 20 sati uveče i sedam sati ujutru.

To znači da dostava više neće biti moguća sa sabraćajnica i trotoara već parking mesta ili ukoliko neko ima svoje dvorište, a glavni razlog ovakve mere je funksionisanje gradskog prevoza.

Za svako dostavno vozilo koje to ne bude poštovalo predviđene su kaznene mere.

Osim toga, u novoj godini deo legalizacije objekata sprovodiće opštine, a ne Grad Beograd kao što je do sada bio slučaj.

Time će građanima biti omogućeno da za legalizaciju više neće morati da dolaze na jedno mesto, u Ulicu 27. marta u Sekretarijat za legalizaciju, nego će to moći da završe u 17 gradskih opština.

Na osnovu Zakona o glavnom gradu i novog Statuta grada poslovi legalizacije do 400 kvadrata prelaze u nadležnost gradskih, a do 3.000 kvadratnih metara u nadležnost prigradskih opština.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Fd

  Posto kosta kesa od 50 mikrona

  0
  0

  Podelite komentar

 • Voja

  Nema kesa nema papira korpa od pruca cao, a sto se tice porodilja pa lako je deliti pomoc u beogradu kad uzimaju harac od cele srbije ona u vranju kursumliji to nisu deca samo su u bg.

  5
  0

  Podelite komentar

 • Boki

  Ubiste se spašavajući narod šta imate u planu još da izmišljate jadan li je ovaj narod dokle ga vi spašavate

  3
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima