≫ 

Otvoreno "Božićno seoce" ispred Hrama Svetog Save

Posetioci će narednih dana moći da uživaju u koncertima, predstavama i da se upoznaju sa običajima

  • 0
Božićno seoce Božićno seoce / Foto: Grad Beograd

Podelom božićnih paketića najmlađima u kripti Hrama Svetog Save, otvoreno je "Božićno seoce kod Hrama". Ova manifestacija održava se treći put po redu, i trajaće do 28. januara. Na platou su se svi posetioci grejali uz kuvano vino, zvuke orkestra Policije Srbije i uz koncert Sanje Ilića i "Balkanike".

Njegova svetost patrijarh Irinej i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković otvorili su program i okupljenima čestitali predstojeće praznike.

- Treću godinu zaredom kako Beograd, po ugledu na svetske prestonice, organizuje svoje svetosavsko srpsko božićno seoce, na najlepšem mestu. Zahvaljujući ideji vladike Stefana i njegovog tima, ljudima iz Grada Beograda i Opštini Vračar okupljamo se ovde svake godine u sve većem broju. Nadam se da će nas biti još više sledeće godine, kada naš Hram bude bio dovršen i osvećen - rekao je Selaković.

Patrijarh je iskazao svoje zadovoljstvo što Hram, iako nije dovršen, već igra vrlo važnu ulogu u životima srpskog naroda.

- Ova svetinja vrši svoju misiju, i drago mi je što je duhovni centar Beograda, ali i celog srpskog naroda. Drago mi je što je ovaj skup organizovan pred najradosniji praznik - rekao je patrijarh Irinej. - Neka nam Gospod podari da svi ovaj praznik proslavimo u miru, slozi i ljubavi. A da se naš narod ujedini i zbliži.

bozicno seoce Foto: Grad Beograd

Osim Beograđana, i veliki broj stranaca bio je zainteresovan da poseti "Božićno seoce" i upozna se sa tradicijom i običajima. Najviše je bilo najmlađih sugrađana koji su uživali u šećernoj vuni, ali i u vožnji fijakerom.

Do 28. januara biće organizovan veliki broj koncerata, predstava, ali i upoznavanje sa božićnim običajima nekih drugih zemalja.

Svakog dana jedna od ambasada u Beogradu biće domaćin "Raspevane jelke", a ambasadori će sve prisutne upoznati sa svojim božićnim običajima. Posetioci će moći da saznaju kako se ovaj veliki praznik proslavlja u Danskoj, Finskoj i Rumuniji. Biće organizovan i kviz "Nemanjići".

Direktor CEBEF-a Damir Handanović rekao je da će Božićno seoce ove godine biti bogatije, raznovrsnije, sa više programa.

bozicno seoce Foto: Grad Beograd

- Ovako ćemo deci u januaru pružiti nezaboravan doživljaj ovde ispred Hrama Svetog Save. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije, kao i umetnicima koji učestvuju u programu. Podsećam da u Beogradu do pre nekoliko godina, po završetku novogodišnjih praznika, tokom januara nije bilo nikakvih programa za decu i manifestacija Božićno seoce popunila je tu prazninu - napomenuo je Handanović i dodao da će se iz godine u godinu truditi da unapređujemo ovu manifestaciji.

- Uveren sam da će Božićno seoce svake godine biti sve bolje - rekao je Handanović i dodao: - Božićno seoce je primer toga da zajedno sa crkvom možemo da radimo brojne projekte. Ovo su pokazatelji da crkva i država mogu zajedno da učestvuju u boljoj budućnosti, ali i da pokažemo da smo odgovorni prema našoj veri, istoriji i tradiciji. To je način i da pokažemo da se donošenje kvazi zakona o tzv. Zakonu o slobodi veroispovesti neće proći, jer su sa nama roditelji i deca iz Crne Gore. Ovim smo dali i punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državnom vrhu koji se nadljudskim naporima trude da sačuvaju imovinu SPC od uzurpatora.

BADNJAK I ČESNICA

Tokom trajanja ove manifestacije biće organizovano i paljenje badnjaka. Šestog januara od 16 časova, sugrađani mogu da donesu svoje badnjake ispred Hrama i da prisustvuju svetoj liturgiji. Na Božić biće organizovano tradicionalno lomljenje česnice od 11 sati, koju organizuje Unija pekara.

(Telegraf.rs/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA