• 1

Vajar Zoran Kuzmanović: Pobednika su skinuli s postolja u poslednjem trenutku, posao je bio težak

Konzervatorsko restauratorski radovi na stubu i postamentu spomenika Pobednik su u potpunosti završeni

  • 1

Nakon četiri meseca restauracije, spomenik Pobedniku će se s novim sjajem vratiti na KalemegdanU ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju, odgovarajućom legurom, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture (kroz obe noge, trup, desnu ruku, mač).

- Urađena je konsolidacija unutrašnjih spojeva i zaštita šrafova. Skulptura je bila sastavljena iz više delova povezanih pomoću 132 šrafa. Nakon 90 godina, stanje nekih šrafova je bilo izuzetno loše. Sada su svi šrafovi očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbeđen novim zavarima. Restauracija je odrađena temeljno, kako bi se novi sjaj Pobednika održao što duže - kaže Kuzmanović.

Pobednik

Restaurirani Pobednik, Foto: Telegraf.rs

Kako navodi vajar, ostalo je da se urade završni radovi, kako bi restauracija najpoznatijeg beogradskog spomenika bila potpuna.

- U toku su radovi na donjoj, stubnoj flanši, proveri i popravci preostalih manjih, nedostataka i oštećenja na skulpturi, kao i radovi na čišćenju površine skulpture i konsolidacija patine. Na postamentu je potrebno uraditi ugradnju dela konstrukcije kojom će biti povezana skulptura i stub. Po završetku ovih radova, a svakako pre Dana državnosti, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika, biće vraćena na postament - najavljuje vajar.

Prema Kuzmanovićevim rečima, čuveno beogradsko obeležje skinuto je s postolja u poslednjem trenutku.

- Pobednik je zaista bio u jako lošem stanju. Bilo je samo pitanje trenutka kada će se neki njegov deo odlomiti i napraviti još veću štetu, ili ne daj bože nekoga usmrtiti. Drago mi je što je restauracija urađena na vreme, najpre zbog bezbednosti, a potom i zbog samog izgleda Meštrovićevog najpoznatijeg dela - kaže umetnik.

Pobednik

Postament spomenika bio je ruiniran, Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Direktorka Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda Olivera Vučković, potvrdila je Kuzmanovićeve reči i dodala da će Zavod uradio potpunu statičku stabilnost spomenika.

- Pobednik više neće biti nakrivljen, što su pokazali naši podaci merenja. Uradili smo potpuno čišćenje stuba i postamenta, a nakon što se spomenik vrati na svoje mesto, završni radovi će trajati još 10 do 15 dana, kako bi se postament i sama skulptura vezali - navodi ona.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Posao je težak

    ali 26 miliona je mnogooo para.Tačno 442,176 "prosečnih" srpskih plata.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima