≫ 

Održana litija podrške Srbima, poruka pred Hramom: "Nema većeg oružja od krsta i brojanice"

Na čelu litije su bili sveštenici, a dvojica mladića u srpskoj i crnogorskoj narodnoj nošnji nosili su veliku ikonu Bogorodice

U Beogradu je danas održana litija kojom su građani izrazili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i svuda gde žive.

Brojni građani i vernici okupili su se na Terazijama odakle su, u litiji krenuli ka Hramu Svetog Save i izrazili protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, kojim se oduzima imovina SPC.

Među okupljenima su i Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade RS za Kosovo i Metohiju i Nebojša Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i mnogobrojna crkvena lica.

Litija u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kolona je sa Terazija krenula ka Hramu Svetog Save gde će se u 17 časova služiti moleban Presvetoj Bogorodici, na bini Božićnog seoceta.

Na čelu litije su bili sveštenici, a dvojica mladića u srpskoj i crnogorskoj narodnoj nošnji nosili su veliku ikonu Bogorodice.

Litija u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Građani nose ikone, zastave i parole na kojima su ispisane poruke podrške "Vreme je Božije pravde","Bez Kosova smo kao čovek bez srca" na kojem je i slika patrijarha srpskog Irineja, uzvikuju "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija", "Hristos se rodi, vaistinu se rodi", "Svetinje ne damo" i pevaju duhovne pesme.

Oni su sa Terazija krenuli Ulicom Kralja Milana preko Slavije do Hrama, ispred kojeg će biti služen moleban Presvetoj Bogorodici, a saobraćaj u tom delu grada je zatvoren i to u oba smera.

Litija u Beogradu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Moleban je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop remezijanski Stefan, vikar srpskog patrijarha, sa sveštenstvom. On je pročitao Sveto jevanđelje po Luki, nakon što su se prethodno oglasila zvona sa Hrama Svetog Save.

- Nema veće sile od molitve niti jačeg oružja od krsta i brojanice - poručio je okupljenim građanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    8. januar 2020 | 16:55

    Ni najmanje nas ne zanimaju setnje po Beogradu. Zakon je danas stupio na snagu, sada su vam ostale crkve po Sumadiji.

  • PANTAGANA

    8. januar 2020 | 18:21

    Nikad više 1918., sve vam džaba

  • Crna Gora 🇲🇪

    8. januar 2020 | 16:15

    Kao što je poznato, Crna Gora je 1918. godine nelegalnim i nelegitimnim odlukama Podgoričke skupštine anektirana od strane Srbije i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca izbrisana kao država sa političke i geografske mape Evrope i svijeta. Nakon aneksije proveden je postupak protivpravnog i nekanonskog ukidanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Postupak likvidacije bio je suprotan propisima kanonskog prava. Sproveden je na način suprotan normama Ustava Crne Gore iz 1905. u kojem je članom 40. definisana: “Državna vjera je u Crnoj Gori istočnopravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali odražava jedinstvo u dogmama s istočnopravoslavnom Vaseljenskom Crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA