Na kući u Briselu tabla posvećena Andriću, a ulica u Beogradu zvaće se po glavnom gradu Belgije

Andrić je 1929. godine devet meseci živeo nobelovac Ivo Andrić, kao diplomata Kraljevine Jugoslavije

  • 2

Jedna ulica u Beogradu dobiće ime po Briselu, dok će na kući u glavnom gradu Belgije, u kojoj je jedno vreme živeo naš nobelovac Ivo Andrić, biti postavljena tabla koja će na to ukazivati, izjavio je u Briselu zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je u Briselu razgovarao sa državnim sekretarom regije Brisel Paskalom Smetom, a kako je rekao posle sastanka, između dva glavna grada biće uspostavljena zvanična saradnja.

- Beograd i Brisel su evropski gradovi, a nismo imali nikakvu formalnu saradnju. Bilo je krajnje vreme da Beograd i Brisel uspostave saradnju - rekao je Vesić.

On je istakao da će već tokom ove godine jedna ulica u Beogradu će dobiti ime po Briselu, kao što u Briselu već decenijama postoji Beogradska ulica.

- To će biti prilika da potpišemo sporazum o saradnji, koji će definisati saradnju u oblasti kulture, razmene informacija, saobraćaja - naveo je Vesić.

Goran Vesić, patrijarh Irinej, Božićno seoce Goran Vesić/ Foto: Tanjug/ Milica Nikolić

On je najavio da će biti organizovani i Dani Brisela u Beograda u naredne dve godine, a biće organizovani i Dani Beograda u glavnom gradu Belgije.

Vesić je istakao da je posebno zadovoljan što su domaćini prihvatili predlog delegacije Beograda - da se na kući u Briselu u kojoj je 1929. godine, devet meseci živeo nobelovac Ivo Andrić, kao diplomata Kraljevine Jugoslavije, postavi tabla koja bi na to ukazivala.

- S obzirom na to da Ivo Andrić nije samo srpski i jugoslovenski pisac, već svetski pisac, jedan od najpoznatijih pisaca 20. veka, da i taj način napravimo još jednu vezu dva grada i dve zemlje - rekao je Vesić.

On se nada da će tabla biti postavljena već tokom ove godine, te da ćemo i mi iz Srbije naučiti da je u Briselu živeo Ivo Andrić.

- Verujem da ćemo i na taj način nastaviti saradnju koja može da bude dobra i od koristi i Briselu i Beogradu - podvukao je Vesić.

Takođe, dva grada razmenjivaće iskustva kada je reč izgradnja biciklističkih staza i uspostavljanje sistema javnih bicikala, u čemu je, kako kaže Vesić, Beograd na početku, a Brisel već dosta napredovao.

On je dodao da će Beograd i Brisel razmenjivati iskustva i kada je u pitanju zaštita kulturne baštine, odnosno kako zaštiti kulturnu baštinu, a ne zaustaviti razvoj grada.

- Zaista se radujem poseti delegacije Brisela Beogradu, koju ćemo imati tokom ove godine, jer će to biti početak jedne uspešne saradnje. U Briselu već živi puno naših sunarodnika i dobro je da naša dva grada formalno sarađuju - rekao je Vesić.

Naveo je da će glavni gradovi Srbije i Belgije sarađivati i na određenim evropskim projektima u kojima se traži da učestvuje jedna žemlja članica EU i jedna koja je kandidat za članstvo.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. januar 2020 | 23:34

    IVO ANDRIC PISAC NAS NOBELOVAC I VIZIONAR KOJI JE PROMENIO SVET I SRUSIO CAREVINE ZASLUZIO JE DA IMA ULICU U BRISELU I BEOGRADU ,MOSKVI I MNOGIM GRADOVIMA SVETA!!! VECNA MU SLAVA I HVALA ZA SVE STO JE URADIO ZA NAS NAROD!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA