• 23

Moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na KiM održan ispred Hrama Svetog Save

Prva litija i moleban za spas srpskog naroda u Beogradu održani su 8. januara

  • 23

Drugi po redu moleban podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima održan je večeres u Beogradu, ispred Hrama Svetog Save.

Umesto proslave pravoslavne Nove godine, sa platoa ispred jedne od najvećih sprskih svetnja poslat su e molitve. Moleban je počeo u 23.30 sati, a služio ga je Njegova Svetost Patrijarh Srpski gospodin Irinej.

- Dragi pravoslavni Beograđani, sabrali smo se ispred našeg zavetnog Hrama Svetome Savi, koji se nadamo da ove godine osvetimo i tako ispunimo želju sprskog naroda da podigne veličanstveni hram ocu naše crkve. U isto vreme smo se sabrali da u Ocu ispratimo minulu godinu i da se s molitvom obratimo Gospodu i dočekamo sledeću godinu. Minula godina bila je puna iskušenja, zato se molimo da ova godina bude godina milosti Gospodnje, da je provedemo u blagoslovu i ljubavi Gospodnjoj. Da nas Bog oslobodi mnogih nevolja koje prete i našem narodu i drugim narodima. Nadamo se da će Bog primiti molitve naše - rekao je patrijarh nakon molitve.

- Mi smo se večeras posebno sabrali da se zajednički pomolimo Gospodu za ono što se dešava u našoj bratskoj i svetoj Crnoj Gori, za ono što naša braća doživljavaju. Bezbožnici su digli ruke na svetinje Gospodnje. Digli su ruke na svetinje Gospodnje, da ih uzmu i potroše, kao što su potrošili ono što su sami nasledili. Ono što se dešava u našoj bratskoj i svetoj Crnoj Gori, to se nikada nije ni u našoj, a verujem ni u svetskoj istoriji nije dešavalo.

- Hoće da nam otmu svetinje oni koji ništa sa svetinjama nemaju. Hoće da oduzmu imovinu koji naš narod ima ne od juče, već stotine i stotine godina. Nažalost, ono što oni spremaju, to ni Turci nisu radili, ni oni koje smatramo slične Turcima. Ono što se dešava u Crnoj Gori osudio je čitav pravoslvani svet. Osudile su sve pravoslavne crkve. Ali oni kao da očiju i ušiju nemaju i ne vide da je narod spreman da brani svetinje, ne samo rečima, već i životom.

- Ovo zlo u Crnoj Gori ima i jedno dobro, ako dobra u zlu može da bude. Probudilo je veru kod Crnogoraca. To je ono što nas raduje. Što je vera oživela u mnogima i mnogima te namučene i svete zemlje.

- Mi sa ovog mesta poručujemo onima koji o tome odlučuju da se ostave svetinja Gospodnjih. Ona ne služe samo Crkvi, već celom narodu. Nadamo se da će se probuditi savest njihova da odustanu od svojih namera. Molimo se da odustanu od onoga što će na njih navući prokletstvo za svagda. Molimo se da odustanu od onoga što ne samo narodu, već ni Bogu nije milo i drago.

- Narod se neće smiriti dok ne odustanu od svojih namera. A nadamo se da Sveti Vasilije i drugi ugodnici Božji neće dozvoliti da zlo prevlada. Zato, neka Gospod usliši naše molitve.

Podsetimo, prva litija i moleban za spas srpskog naroda u Beogradu održani su 8. januara, a prisustvovalo mu je oko 10.000 ljudi. U Crnoj Gori se litije održavaju otkako je sporni zakon kojim se legalizuje otimanje imovine SPC usvojen. Povorke molitve proširile su se i na Srbiju, BiH, ali i mesta u kojima je naša dijaspora jaka.

Molitve i u drugim gradovima

U Jagodini su večeras održani moleban i litija ulicama grada, u znak podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

U litiji je učestovalo oko 3.000 ljudi, a ispred sebe su nosili pano na kamo je pisalo "Ne damo svetinje".

Moleban su služili u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sveštenici arhijerejskog namesništva Beličkog, litije su išle centralnim ulicama Kneginje Milice, Kralja Petra I i Braće Dirak, a vernici su, uz crkvene rekvizite, nosili i državne zastave.

Litije podrške i moleban su održani u organizaciji SPC - Pravoslavne eparhije šumadijske i Crkvene opštine Jagodine.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Чобанин

    Колико ми је драго када видим да у коментарима има “оволико људи” који покушавају да поткопају Српство, непријатељи Срба се плаше уједињавања! Браћо и сестре немојте да вас поколебају ови домаћи издајници, они плату примају за овакве ствари!

  • Nikad

    Se nece pitati i odlucivati u Crnoj Gori manjina vec ona 3x veca vecina!!

  • Djudja86

    Irinej idi malo provozaj se malo u tim masinama sto ih imas, pa nisu ti valjda samo za slikanje,. Sedi malonu Audi, Mecku i u Crnu Goru da ides da podrzis onqj narod tamo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima